Kyselé a zásadité látky ve stravě

kyselé látky ve stravěSložení našeho těla je ovlivňováno mnoha faktory. Jedním ze zásadních faktorů je strava. Ta výrazně ovlivňuje stav acido-bazické rovnováhy (ABR). Naše tělo některé kyseliny tvoří samo, mnoho z nich se ale do těla dostává špatnou stravou, a to úplně dobrovolně. Naproti tomu látky zásadité je možné do těla dostávat jenom v potravě. To poukazuje na přirozenou převahu kyselin a na to, že u většiny lidí lze najít aspoň mírné překyselení organismu, protože zásadité látky nejsou dodávány v dostatečném množství.

Moderní strava obsahuje mnoho kyselých a kyselinotvorných látek, které do sebe často vpravujeme, aniž bychom o tom nějak více přemýšleli. Je to zejména tím, jaká je skladba stravy, jak jídlo jíme, jaké postupy využíváme a jaké potraviny použijeme. Celkem jednoduše můžeme ovlivnit skladbu potravy a taky způsob, jakým jídlo jíme. S čím to bude horší, jsou postupy a suroviny. Dá se říci, že zemědělská a živočišná výroba jsou v troskách. Velkochovy a pěstování ve velkých objemech často za pomoci chemie vám nezaručí, že v potravinách dostanete životně důležité zásadité látky. Naopak se může stát, že díky vyčerpané půdě bude spousta vypěstovaného ovoce a zeleniny velmi chudá na minerály.

Hnojením se sice do půdy dostanou dvě až tři látky, ale to podporuje spíše růst, není to nic, co by vám zachránilo život a pomohlo vylepšit váš zdravotní stav. Kyselinám nahrává také způsob úpravy. Výrobky ze zrn zbavených slupek (například bílé pečivo)  jsou chemicky barvené, přeslazené, konzervované a z hlediska ABR nejsou naprosto vůbec vhodné. A strava z fastfoodu? O té se ani nezmiňujeme!

Role vody při hubnutí i při odkyselení organsmu

Za základ těla a života se považuje voda!

Dospělý jedinec u nás vylučuje během celého dne minimálně 2,4 litry vody. A to potem, močí, stolicí a taky během dýchání. A toto množství se musí do těla zase zpátky doplnit. Menší část vody přijmeme v potravě, tu větší doplníme tekutinami v podobě nápojů.

Lidské tělo se skládá z 70% vody a prostředí, ve kterém žijeme, strava, kterou pojídáme, naše tělo denně překyseluje. Proto je vhodné a důležité vypít minimálně dva lity vody!

Minerální látky v organické formě

Aby lidé měli zdravý život, je nutné, aby v těle byly dostatečné zásoby minerálů. Jsou v kůži, v zubech, v nehtech, v kostech, kloubech, žilách, ve vlasech i ve vlasové pokožce. Veškerý stres, starosti, úzkosti, nevhodné pité i strava směřují k tomu, že zásoby těchto minerálů jsou spotřebovávány k neutralizaci kyselin. Je tak hodně důležité, abyste ze svého jídelníčku vyloučili všechny kyselinotvorné potraviny. Člověk, který se stravuje normálně, do těla dostane jenom 40% minerálů a stopových prvků! Nedostatek těchto minerálů tělu zabraňuje, aby se zbavovalo kyselosti, protože nemá čím. Minerální látky a stopové prvky je důležité pravidelně doplňovat, ideálně denně a s naprostou samozřejmostí.

Ideálem je, když minerály doplňujete komplexně i s vitamíny. Důležité také je, aby měly organickou formu, kterou v přírodě vytvářejí rostliny. Chelátová, tak se jí říká (řecky chelat, tedy kleště nebo klepeto) a jedná se o to, že minerál je obalený aminokyselinou, kterou tělo zná a přijme ji, když by minerál obalen nebyl, tělo tu látku bere jako cizí.




Přidej komentář

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *