Pomazánky jsou rychle hotové a dají se použít pro každou příležitost, právě proto jsou velmi oblíbené. Není nutno je udělat čistě jen na jednohubky či na chlebíčky, ale můžete je využít i na snídani, svačinu nebo večeři. A nemusíte je zatracovat ve chvíli, kdy hubnete. Můžete vyměnit majonézu za jogurt, nebo máslo za něco, kde je tuku méně. Odlehčená varianta může být dobrá, a i přesto dietní.
HUBNUTÍ: Pomozte si urychlit proces hubnutí s detoxikací organismu a proteinovými dietami s Ketomix nebo KetoFIT
Plnotučný tvaroh můžete nahradit polotučným nebo nízkotučným. Místo másla použijte pomazánkové máslo, smetanu nahradí jogurt a tučný sýr vynechejte a vyberte ten s 30% tuku. Je velmi mnoho variant zdravých pomazánek, jen si vyberte tu, kterou máte rádi. Nechcete něco nahrazovat? Jednou za čas tučná pomazánka neuškodí.
Tvarohová pomazánka
Ingredience:
- 250g nízkotučného tvarohu
- 3 PL majonézy
- 2 KL hořčice
- mletý pepř
- sůl
- pažitka
- jarní cibulka
- medvědí česnek
Postup:
Tvaroh promícháme s majonézou a hořčicí. Přidáme nakrájenou pažitku, cibulku nebo medvědí česnek. Dochutíme mletým pepřem a solí. Vychladíme a můžeme podávat.
TIP NA ČTENÍ: Podrobný seznam potravin bohatých na bílkoviny
Vajíčková pomazánka
Ingredience:
- 250g nízkotučného tvarohu
- 1 PL hořčice
- 3 vejce
- 1 střední cibule
- 50g eidamu
- mletý pepř, sůl
- pažitka na ozdobu
Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a na kostky nakrájíme. Chceme-li dietnější verzi, žloutky vyhodíme. Vejce smícháme s tvarohem, hořčicí a cibulí, nakrájenou na kostky. Poté přidáme nastrouhaný sýr a ochutíme solí a pepřem. Dáme vychladit a na závěr ozdobíme pažitkou.
Česneková pomazánka
Ingredience:
- 250g nízkotučného tvarohu
- 1 PL majonézy nebo olivového oleje
- 100g eidamu
- 4 – 6 stroužků česneku
- mletý pepř, sůl
Postup:
Tvaroh s majonézou a prolisovaným česnekem vyšleháme. Smícháme se strouhaným sýrem, dochutíme pepřem a solí. Pomazánku vychladíme a podáváme.
Celerová pomazánka
Ingredience:
- 1 menší celer
- 3 mrkve
- 100g Lučiny
- mletý pepř, sůl
- 1 polotučný bílý jogurt
- 1 citron
- pažitka
Postup:
Celer oloupáme a nastrouháme. Podobně zpracujeme i mrkve. Jogurt s lučinou utřeme a přidáme pár kapek citronu. Dochutíme pepřem a solí. Pomazánku vychladíme a můžeme ozdobit pažitkou.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- 1 avokádo
- 1 citrón
- 1 PL olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl
Postup:
Dužinu vydlabeme lžící, rozmixujeme. Smícháme se šťávou z citrónu, s olejem a česnekem, který prolisujeme. Pomazánku dochutíme solí a dáme vychladit.
Fazolová pomazánka
Ingredience:
- 80g fazolí
- 4 PL olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř a sůl
Postup:
Fazole uvaříme běžným způsobem, jak jsme zvyklí. Jakmile vychladnou, odstraníme přebytečnou vodu a rozmixujeme s olejem a s česnekem. Vznikne hmota, kterou dochutíme pepřem a solí, a necháme chladit.
Pomazánka z tofu
Ingredience:
- 1 balení tofu natural
- 4 PL olivového oleje
- 5 PL lahůdkového droždí
- 2 stroužky česneku
- 3 – 4 lžíce vody
- pažitka
- sůl
Postup:
Rozmixujeme tofu s olejem, vodou, česnekem a lahůdkovým droždím. Přidáme nakrájenou pažitku a dochutíme solí. Pomazánku dáme vychladit.Jakou dietní pomazánku máte vy nejraději? Podělte se s námi o recept, můžete ho napsat do komentáře pod článek.
Napsat komentář