Plynatost, odborně flatulence (meteorismus) je nepříjemný stav, kdy se tvoří v trávicím traktu nadměrné množství plynů. Drtivá většina těchto plynů se za normálních okolností vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven.

Pokud je člověk zdravý, plyn ventiluje asi 10 krát denně, v množství 30 až 130 ml, celkově je to tedy 1 až 1,5 litru plynu denně. Je to závislé na několika faktorech:

  • Tělesný pohyb
  • Psychický stav
  • Množství stravy
  • Složení stravy

Tlusté střevo okupují stovky různých bakterií, které jsou známy jako probiotika. Ta působí na organismus velmi pozitivně. Nestravitelné jídlo je pro tyto bakterie potravou. Nazývá se prebiotika. Určitým bakteriím prospívá, když do jídelníčku zařadíte určité potraviny. Vytváří plyny jako vodík či metan. Z 80 až 90% je rektální plyn utvářen právě střevními bakteriemi, ty se pak vyživují cukry a polysacharidy, které člověk konzumuje. Jestliže je váš jídelníček chudý na takovéto sacharidy, pak je produktivita rektálního plynu snížena.

Při tvorbě plynu hraje roli také to, jaká je snášenlivost na potraviny. Ta je často individuální. Příkladem může být, že dvě osoby sní totožné množství sacharidů a každý produkuje jiné množství plynů. Jeden velké množství, druhý žádné.

Když je člověk ve společnosti ostatních lidí, plynatost je nepříjemná a obtěžuje člověka zejména po psychické stránce, kdy se za tyto projevy stydíme. Lidé zapomínají, že je lepší, když plyny odchází, než aby to bylo naopak. Zástava odcházení plynů totiž nemusí znamenat jen běžnou zácpu, ale může být prvním varovným znakem při akutní neprůchodnosti střev (ileus), což je stav vyžadující okamžitý převoz do nemocnice. Zástava odcházení plynů může být taky průvodním jevem Crohnovy choroby nebo kolorektálního karcinomu. 

Plyny v těle, kde se berou?

  • z plynů, které se objevují při trávení
  • z plynů, které vznikají při kvašení sacharidů
  • ze vzduchu, který spolykáte (dusík)
  • z krevních plynů, které se vylučují střevní stěnou
  • z plynů, které vznikají hnitím bílkovin a sekretů

Z čeho se plyny skládají?

  • Dusík 11 – 92%
  • CO2 3 – 54%
  • Vodík 0 – 86%
  • Kyslík 0 – 11%
  • Metan 0 – 56%

Plyn z těla odchází nejen plynatostí, ale také říháním, vstřebáváním do krve nebo také spotřebováním bakteriemi.

Nadýmání

Nadýmání bývá pocit, který je subjektivní. Cítíte při něm, že ve střevech je zvýšené množství plynu. Někdy mohou lidé mít bolesti v břiše, pocity tlaku nebo také napětí. Tímto nepříjemným stavem trpí 16 – 30% lidí. Pocit se objevuje v pravém či levém podžebří, také se může objevovat v pravém dolním kvadrantu. Někteří lidé u tohoto pocitu mohou trpět distenzí, což znamená, že se aktuálně změní (zvětší) břišní obvod.

Jak vyřešit nadměrnou plynatost?

Základním požadavkem, kromě diety, jsou opatření režimová. To je:

  • Zákaz kouření
  • Dávat pozor při jídle na polykání vzduchu
  • Jíst v klidu, pomalu a bez stresu
  • Pohybová aktivita

Jako prevenci plynatosti je dobré omezit množství flatugenních nápojů a také potravin. Potraviny, které působí jako extrémně flatugenní, mohou totiž způsobovat víc než 40 vypouštění plynů za den. A jaké to jsou?

Jídlo, které přispívá k vytváření plynů:

  • Kvasnice
  • Určité léky
  • Sycené nápoje
  • Luštěniny (fazole, hrách, čočka)
  • Mléko a mléčné výrobky (mléko, zmrzlina, sýry)
  • Některé druhy zeleniny (zelí, kapusta, květák, brokolice, ředkvičky, okurka, česnek, celer, kukuřice)
  • Cereálie a pečivo
  • Tučné pokrmy (smažená jídla, tučná masa)
  • Ovoce a ovocné kompoty ( švestky, hrušky, jablka, banány, hrozno)

TIPY na závěr:

  • Vyhněte se žvýkačkám
  • Nepoužívejte brčko k pití, vtahujete do sebe vzduch
  • Jezte pomalu, žvýkejte se zavřenou pusou
  • Vybírejte pečivo tmavé a starší, vyhněte se bílému a čerstvému
  • Nadměrná konzumace jednoduchých cukrů přispívá k nadýmání
  • Vyhněte se potravinám a nápojům, které v sobě mají větší obsah vzduchu (sycené nápoje, sněhové pusinky)
  • Potraviny s vyšším obsahem vlákniny mohou u lidí, kteří na vlákninu nejsou zvyklí, způsobit nadýmání
  • Slané potraviny v těle drží vodu, což je krok k nadýmání
  • Narušená střevní mikroflóra bývá zpravidla po antibiotické či hormonální léčbě
  • Po konzumaci psylia a laktulózy dochází k tvorbě plynu
  • Pravidelně sportujte
  • Nedostatečný příjem tekutin nebo nadměrná konzumace tekutin při jídle napomáhá tvorbě plynatosti
  • Při zástavě odchodu plynů pomáhají rostlinné silice (fenykl, heřmánek, kmín, anýz..)

Jak se připravit na plavkovou sezónu bez stresu a drastických diet – 1. část

Zhubnout do léta, vůbec nemusí být nereálný plán. Chce to ovšem motivaci. Vnitřní. Ta vnější vás totiž může vést jen pár dní či týdnů, ale nevydrží vaše první pochybnosti. Klidně hubněte zároveň s partnerem nebo kamarádkou, ale sami za sebe a pro sebe. Ještě než...

KetoMix recenze: unikátní proteinová dieta, která slibuje kila dolů

Dnešní doba by se také dala jinak nazvat „dobou obézní“. Bohužel stále více z nás si neví rady se svou váhou. Průzkumy ukazují, že nadváha je zcela běžná a do obezity většina z této skupiny nemá daleko. Dokonce ani u dětí není obezita ničím výjimečným. Často je to...

Blendea Supergreens: detoxikace a očista organismu nebyla nikdy tak chutná a s takovými výsledky, navíc v BIO kvalitě

Detoxikace organismu a takzvané superpotraviny jsou stále více rozšířeny také u nás. Je to dáno současným trendem, který upřednostňuje zdravé stravování a detoxikaci. Právě detoxikace má za následek zbavení těla přebytečných a mnohdy škodlivých látek, stejně jako má...

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...
KetoMix recenze: unikátní proteinová dieta, která slibuje kila dolů

Dnešní doba by se také dala jinak nazvat „dobou obézní“. Bohužel stále více z nás si neví rady se svou váhou. Průzkumy ukazují, že nadváha je zcela běžná a do obezity většina z této skupiny nemá daleko. Dokonce ani u dětí není obezita ničím výjimečným. Často je to...

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.