První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou formou tuto potřebu často uspokojujeme.

Většina populace mlsá produkty potravinářského průmyslu. Tedy výrobky plné přidaného cukru, ztužených tuků a spousty aditiv. Nejenom, že zvyšují naši hmotnost a v dlouhodobém měřítku škodí zdraví, navíc uspokojí naši potřebu jen krátkodobě. Rozkolísají totiž hladinu cukru v krvi, která vyvolá spirálu opakované touhy po sladkém jídle.

Varovným signálem by pro vás mělo být, pokud máte chuť na sladkosti každý den. To totiž může znamenat:

  • málo spánku – tělo nemá dostatek energie
  • žijete ve vysoké nekompenzované stresové zátěži
  • váš jídelníček není složen ze správného poměru živin
  • jíte nepravidelně nebo naopak s nedostatečným odstupem pro kvalitní trávení
  • nedostatečné uspokojení potřeby lásky v životě
  • sníženou funkci štítné žlázy, přemnožené kvasinky v těle nebo hormonální změnu.

Jak zahnat chuť na sladké s čistým svědomím

Prvním krokem v racionálním stravování je nekupovat pokrmy, které nechci pravidelně jíst. Co oči nevidí, srdce nebolí. Ale ani není dobré podléhat naivní představě, že když si nezdravé sladkosti nekoupím, tak už nikdy nebudu mít na nic sladkého chuť. Je dobré být na „mlsnou“ připraven. Kdo je připraven, není zaskočen.

U dětí je ideální, je vůbec nezvykat na „průmyslově“ sladkou chuť a jít jím vlastním příkladem při uspokojování touhy po sladkém jídle. Starším dětem je dobré vysvětlovat, proč konkrétní zpracovaný výrobek tělu škodí, jak působí na imunitní systém a proč narušuje rovnováhu střevní mikroflóry.

Pozor si dejte na tzv. „zdravé“ sladkosti z prodejen zdravé výživy. Ne všechen zde prodávaný sortiment, se dá z hlediska jeho složení označit jako zdraví prospěšný. Pokud je na obalu avizováno, že potravina neobsahuje cukr, může to znamenat, že obsahuje umělá sladidla, jejichž účinky na produkci inzulínu jsou také neblahé nebo zatím dostatečně neprobádané.

Konkrétní tipy na zdravé sladkosti

  1. Nepřislazované nesířené sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, jablka, švestky, hrušky, třešně, či cizokrajná kustovnice a moruše)
  2. Ořechy a 100% ořechová másla (preferujte místní ořechy vlašské a lískové)
  3. Semena, pasty a másla z nich vyrobená (například pasta ze sezamových semínek – Tahini)
  4. Vysokoprocentní čokoláda – pro začátek alespoň 70 %, později 81 – 90 %
  5. Čerstvé nebo mražené ovoce všech druhů (nejhodnotnější z hlediska antioxidantů jsou bobuloviny)
  6. Sladké druhy zeleniny (například mrkev)
  7. Smoothie z ovoce, zeleniny a bylin
  8. Domácí zmrzlina (z tvarohu/smetany/jogurtu/rostlinného mléka a nepřislazovaného ovoce)
  9. Z kupovaných sladkostí lze doporučit například raw tyčinky značky Bombus či Živan, jejichž složení je kombinací sušeného ovoce, semen, ořechů, kakaa a kokosu, bez přidaného cukru a glukózovo-fruktózového sirupu. Komerční sladkosti konzumujte jen příležitostně například při oslavě narozenin, při návštěvách během vánočních svátků, na svatbě a podobně.
  10. Domácí deserty, moučníky a sušenky (například z pohankové, žitné nebo kokosové mouky a nepřislazovaného ovoce nebo doslazené medem či malým množstvím kokosového cukru). Některé konkrétní recepty na pečené moučníky najdete v ebooku Jíme zdravě a hravě s celou rodinou.

Recept na táč z celozrnné žitné mouky

Ingredience:

  • 700 g celozrnné žitné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 60 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • 200 ml bio řepkového oleje
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • asi 500 ml vody
  • 300 – 400 g ovoce

Drobenka:

  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g kokosového cukru
  • 3 lžíce bio řepkového oleje

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience.
  2. Poté přidejte olej a vodu.
  3. Dostatečně promíchejte.
  4. Nechce asi hodinu vykynout.
  5. Vymažte plech olejem a vysypte ho moukou.
  6. Rozprostřete těsto na plech.
  7. Poklaďte těsto ovocem.
  8. Ovoce posypte směsí na drobenku.
  9. Dejte péct koláč na 50 minut při teplotě 180 °C.

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

3 TIPY na efektivní cviky pro hezčí a větší prsa

I pod vašimi prsy se ukrývají svaly, a to pořádně „rozlehlé“ prsní svalstvo. Díky těmto svalům, si můžete váš dekolt vymodelovat, jen je zapotřebí pravidelně cvičit. Mnoho obéznějších žen, nechce údajně hubnout, právě díky tomu, že se bojí o své horní partie. Ale je...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Racionální výživa k udržení zdraví i hubnutí – Vyvážená strava

Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za...
Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.

Related Post