10 tipů na zdravé sladkosti, které ochutí vaše hubnutí

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou formou tuto potřebu často uspokojujeme.

TIP NA ČTENÍ: Jak začít hubnout, aby jste dosáhli vysněného cíle?

Většina populace mlsá produkty potravinářského průmyslu. Tedy výrobky plné přidaného cukru, ztužených tuků a spousty aditiv. Nejenom, že zvyšují naši hmotnost a v dlouhodobém měřítku škodí zdraví, navíc uspokojí naši potřebu jen krátkodobě. Rozkolísají totiž hladinu cukru v krvi, která vyvolá spirálu opakované touhy po sladkém jídle.

Varovným signálem by pro vás mělo být, pokud máte chuť na sladkosti každý den. To totiž může znamenat:

  • málo spánku – tělo nemá dostatek energie
  • žijete ve vysoké nekompenzované stresové zátěži
  • váš jídelníček není složen ze správného poměru živin
  • jíte nepravidelně nebo naopak s nedostatečným odstupem pro kvalitní trávení
  • nedostatečné uspokojení potřeby lásky v životě
  • sníženou funkci štítné žlázy, přemnožené kvasinky v těle nebo hormonální změnu.

Jak zahnat chuť na sladké s čistým svědomím

Prvním krokem v racionálním stravování je nekupovat pokrmy, které nechci pravidelně jíst. Co oči nevidí, srdce nebolí. Ale ani není dobré podléhat naivní představě, že když si nezdravé sladkosti nekoupím, tak už nikdy nebudu mít na nic sladkého chuť. Je dobré být na „mlsnou“ připraven. Kdo je připraven, není zaskočen.

U dětí je ideální, je vůbec nezvykat na „průmyslově“ sladkou chuť a jít jím vlastním příkladem při uspokojování touhy po sladkém jídle. Starším dětem je dobré vysvětlovat, proč konkrétní zpracovaný výrobek tělu škodí, jak působí na imunitní systém a proč narušuje rovnováhu střevní mikroflóry.

Pozor si dejte na tzv. „zdravé“ sladkosti z prodejen zdravé výživy. Ne všechen zde prodávaný sortiment, se dá z hlediska jeho složení označit jako zdraví prospěšný. Pokud je na obalu avizováno, že potravina neobsahuje cukr, může to znamenat, že obsahuje umělá sladidla, jejichž účinky na produkci inzulínu jsou také neblahé nebo zatím dostatečně neprobádané.

Konkrétní tipy na zdravé sladkosti

  1. Nepřislazované nesířené sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, jablka, švestky, hrušky, třešně, či cizokrajná kustovnice a moruše)
  2. Ořechy a 100% ořechová másla (preferujte místní ořechy vlašské a lískové)
  3. Semena, pasty a másla z nich vyrobená (například pasta ze sezamových semínek – Tahini)
  4. Vysokoprocentní čokoláda – pro začátek alespoň 70 %, později 81 – 90 %
  5. Čerstvé nebo mražené ovoce všech druhů (nejhodnotnější z hlediska antioxidantů jsou bobuloviny)
  6. Sladké druhy zeleniny (například mrkev)
  7. Smoothie z ovoce, zeleniny a bylin
  8. Domácí zmrzlina (z tvarohu/smetany/jogurtu/rostlinného mléka a nepřislazovaného ovoce)
  9. Z kupovaných sladkostí lze doporučit například raw tyčinky značky Bombus či Živan, jejichž složení je kombinací sušeného ovoce, semen, ořechů, kakaa a kokosu, bez přidaného cukru a glukózovo-fruktózového sirupu. Komerční sladkosti konzumujte jen příležitostně například při oslavě narozenin, při návštěvách během vánočních svátků, na svatbě a podobně.
  10. Domácí deserty, moučníky a sušenky (například z pohankové, žitné nebo kokosové mouky a nepřislazovaného ovoce nebo doslazené medem či malým množstvím kokosového cukru). Některé konkrétní recepty na pečené moučníky najdete v ebooku Jíme zdravě a hravě s celou rodinou.

TIP: Dosáhněte vysněné postavy s velmi oblíbenými produkt Ketomix nebo Ketofit.

Recept na táč z celozrnné žitné mouky

Ingredience:

  • 700 g celozrnné žitné mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 60 g kokosového cukru
  • špetka soli
  • 200 ml bio řepkového oleje
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • asi 500 ml vody
  • 300 – 400 g ovoce

Drobenka:

  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g kokosového cukru
  • 3 lžíce bio řepkového oleje

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience.
  2. Poté přidejte olej a vodu.
  3. Dostatečně promíchejte.
  4. Nechce asi hodinu vykynout.
  5. Vymažte plech olejem a vysypte ho moukou.
  6. Rozprostřete těsto na plech.
  7. Poklaďte těsto ovocem.
  8. Ovoce posypte směsí na drobenku.
  9. Dejte péct koláč na 50 minut při teplotě 180 °C.