Co je Bezezbytková dieta, jak ji dodržovat

Bezezbytková dieta spočívá ve vyloučení takových potravin z jídelníčku, které se špatně tráví. Tyto potraviny totiž zanechávají ve stolici zbytky, které střevo dráždí a to může zhoršovat průběh léčby akutního nebo chronického onemocnění střev či jiných onemocnění zažívacího traktu. Například při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě nebo střevní neprůchodnosti.

V případě kolonoskopického vyšetření pomáhá několikadenní bezezbytková strava lépe vyčistit střeva a určit správnou diagnózu. Stejně tak je taková dieta vhodná šest týdnů po operaci střev a při průjmových onemocněních.

Šetřící bezezbytková dieta

Tyto potraviny při bezezbytkové dietě vynechejte:

Ketomix - Začněte tento rok hubnout jinak
  • tuky (sádlo, škvarky, šlehačka, máslové krémy, tučné sýry a jogurty)
  • nadýmavé a kynuté potraviny (droždí, kynuté těsto, luštěniny, zelí, kapusta, květák, houby apod.)
  • potraviny s kůrkou, slupkou, zrníčky a vlákninou (celozrnné pečivo, luštěniny, čerstvé ovoce a zelenina)
  • vejce ve větším množství, majonéza
  • ořechy, mák, kokos, semínka
  • ovoce a zelenina – cibule, česnek, pórek, kapusta, zelí, luštěniny, ředkvičky, okurky, kukuřice, paprika, kandované a sušené ovoce
  • hořčice, kečup nebo tatarka
  • smažené pokrmy
  • alkohol a minerální vodu
  • výrazné koření (chilli, česnek, kari, paprika,..)
  • přeslazené a konzervované potraviny
  • mléko – podle snášenlivosti je možné použít nízkotučné mléko na přípravu jídla

5 tipů, jak zhubnout břicho a boky jednou provždy

Bezezbytková dieta – jídelníček

Tyto potraviny jsou vhodné při bezezbytkové dietě:

  • libové maso – hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, králík, sladkovodní i mořské ryby, šunka s min. 80 % masa
  • přílohy – bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík kypřený
  • pečivo – starší bílé netučné pečivo bez posypu, piškoty, starší vánočka
  • sladké dobroty – lehká, netučná a nekynutá těsta, (žemlovka, piškotové těsto, roláda s marmeládou nebo ovocem, odpalované nebo tvarohové těsto, pěny, rosoly, puding, tvarohové knedlíky)
  • zelenina – vařená, dušená, bez slupek a zrníček
  • ovoce – syrové pouze banány, strouhaná a oloupaná jablka, kompotované meruňky, broskve, ovocné pyré
  • polévky – vývar z libovolného masa nebo zeleniny s nastrouhanou zeleninou, rýží, těstovinami
  • nápoje – voda bez bublin, čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy
  • nízkotučné zakysané mléčné výrobky – podle snášenlivosti, sýry do 30 %, jogurty do 3 % tuku v sušině

Vyzkoušeli jsme koktejly, které prý pomáhají hubnout

Výhody a nevýhody bezezbytkové diety

Bezezbytková dieta je založená na lehce stravitelné stravě, která je nenadýmavá. Vhodná příprava je vaření, dušení a pečení bez tuku. Naopak nevhodné je smažení, pečení v oleji nebo nedovaření.

Pokrmy je nutné vždy pořádně uvařit, aby byly dostatečně měkké. V některých případech je lepší je rovnou rozmixovat, pokud obsahují vlákninu nebo mají tvrdší charakter. Při pečení je nutné odstranit kůrku a šetříme při přípravě tukem.

Výhody:

  • malé množství tuku
  • lepší stravitelnost
  • zákaz alkoholu
  • léčebná strava
  • energeticky plnohodnotná.

Nevýhody:

  • nedostatek vlákniny
  • nedostatek zdravých tuků
  • nedostatek vitaminů a některých minerálů
  • při omezení mléka nízký přívod vápníku
  • nepříliš široký výběr pokrmů.

Neopomeňte na česnek a jeho vliv na zdraví, který je využíván po staletí.

Bezezbytková dieta – jídelníček na 3 dny

I přestože má bezezbytková dieta množství pravidel a je zaměřena na lehce stravitelná jídla, může být velmi zajímavá a chutná. Inspirujte se třídenním dietním jídelníčkem.

  1. den
  • Snídaně: omeleta s uzeným lososem
  • Svačina: broskvový kompot
  • Oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem
  • Druhá svačina: strouhané jablko
  • Večeře: kuřecí vývar s kořenovou zeleninou
  1. den
  • Snídaně: vánočka s máslem ghí a meruňkovým džemem
  • Svačina: kefír nebo acidofilní mléko
  • Oběd: brambory na kyselo
  • Druhá svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou
  • Večeře: rajčatová polévka se sýrem
  1. den
  • Snídaně: tousty se šunkou a sýrem
  • Svačina: kefírové smoothie s banánem
  • Oběd: tagliattele s lososem
  • Druhá svačina: banán
  • Večeře: krémová cuketová polévka

Oblíbené recepty na vajíčkový salát, které musíte vyzkoušet

Dieta bezezbytková – recepty

Tagliatelle s lososem

Tagliatelle s lososem

Na 1 porci potřebujeme:

  • 200 g taliatelle
  • 150 g lososa
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • ¾ dl bezlaktózové smetany
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíci másla ghí
  • špetku kopru

Postup:

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
  2. V hrnci smíchejte vaječné žloutky, citrónovou šťávu, smetanu, sůl a na mírném ohni vařte za stálého míchání až do zhoustnutí.
  3. Na závěr ještě vmíchejte máslo.
  4. Lososa nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi.
  5. Uvařené těstoviny nakonec smíchejte s lososem a na talíři polijte omáčkou.

Vajíčková dieta na hubnutí není jen bez rizika, ale pomáhá s hubnutím

Zapečené brambory se šunkou a sýrem

Zapečené brambory se šunkou a sýrem

Na 1 porci potřebujeme:

  • 200 g brambor
  • 50 g kvalitní dušené šunky
  • 1 cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • strouhaný sýr

Postup:

  • Brambory uvařte a nakrájejte na kolečka.
  • Šunku, cibuli a mrkev nakrájejte na malé kousky.
  • Do menšího pekáče navrstvěte brambory, šunku, cibuli a mrkev.
  • Vejce rozšlehejte, osolte a zalijte připravené brambory.
  • Na závěr posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct.

Víte, jak funguje nízkosacharidové stravování?

Telecí po iItalsku

Telecí po Italsku

Na 1 porci potřebujeme:

  • 80 – 100 g masa (telecí, hovězí, kuře, filé)
  • 10 g rajského protlaku
  • 10 g hladké mouky
  • 10 g másla
  • sůl

Postup:

  1. Maso opečeme na sucho, osolíme.
  2. Přidáme rajský protlak, podlijeme a dusíme.
  3. Šťávu zahustíme moukou, provaříme a přidáme máslo.

Nenechte si ujít, oblíbené dietní a zdravé pomazánky

Rizoto

Rizoto

Na 1 porci potřebujeme:

  • 100 g masa (kuře, krůta, králík, telecí)
  • 120 g rýže
  • 20 g mrkve
  • 10 g másla
  • sůl
  • petrželovou nať
  • 20 g strouhaného sýra

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme na sucho, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme.
  2. Později přidáme strouhanou mrkev a vše podusíme do měkka.
  3. Rýži propláchneme a vaříme obvyklým způsobem.
  4. Měkké maso i rýži smícháme spolu s máslem a sekanou petrželkou.
  5. Podle chuti dosolíme.

Nejnovější příspěvky

KetoDiet - Lahodné snídaně