Bezezbytková dieta spočívá ve vyloučení takových potravin z jídelníčku, které se špatně tráví. Tyto potraviny totiž zanechávají ve stolici zbytky, které střevo dráždí a to může zhoršovat průběh léčby akutního nebo chronického onemocnění střev či jiných onemocnění zažívacího traktu. Například při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě nebo střevní neprůchodnosti.
V případě kolonoskopického vyšetření pomáhá několikadenní bezezbytková strava lépe vyčistit střeva a určit správnou diagnózu. Stejně tak je taková dieta vhodná šest týdnů po operaci střev a při průjmových onemocněních.
Šetřící bezezbytková dieta
Tyto potraviny při bezezbytkové dietě vynechejte:
- tuky (sádlo, škvarky, šlehačka, máslové krémy, tučné sýry a jogurty)
- nadýmavé a kynuté potraviny (droždí, kynuté těsto, luštěniny, zelí, kapusta, květák, houby apod.)
- potraviny s kůrkou, slupkou, zrníčky a vlákninou (celozrnné pečivo, luštěniny, čerstvé ovoce a zelenina)
- vejce ve větším množství, majonéza
- ořechy, mák, kokos, semínka
- ovoce a zelenina – cibule, česnek, pórek, kapusta, zelí, luštěniny, ředkvičky, okurky, kukuřice, paprika, kandované a sušené ovoce
- hořčice, kečup nebo tatarka
- smažené pokrmy
- alkohol a minerální vodu
- výrazné koření (chilli, česnek, kari, paprika,..)
- přeslazené a konzervované potraviny
- mléko – podle snášenlivosti je možné použít nízkotučné mléko na přípravu jídla
5 tipů, jak zhubnout břicho a boky jednou provždy
Bezezbytková dieta – jídelníček
Tyto potraviny jsou vhodné při bezezbytkové dietě:
- libové maso – hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, telecí, králík, sladkovodní i mořské ryby, šunka s min. 80 % masa
- přílohy – bramborová kaše, těstoviny, rýže, knedlík kypřený
- pečivo – starší bílé netučné pečivo bez posypu, piškoty, starší vánočka
- sladké dobroty – lehká, netučná a nekynutá těsta, (žemlovka, piškotové těsto, roláda s marmeládou nebo ovocem, odpalované nebo tvarohové těsto, pěny, rosoly, puding, tvarohové knedlíky)
- zelenina – vařená, dušená, bez slupek a zrníček
- ovoce – syrové pouze banány, strouhaná a oloupaná jablka, kompotované meruňky, broskve, ovocné pyré
- polévky – vývar z libovolného masa nebo zeleniny s nastrouhanou zeleninou, rýží, těstovinami
- nápoje – voda bez bublin, čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy
- nízkotučné zakysané mléčné výrobky – podle snášenlivosti, sýry do 30 %, jogurty do 3 % tuku v sušině
Vyzkoušeli jsme koktejly, které prý pomáhají hubnout
Výhody a nevýhody bezezbytkové diety
Bezezbytková dieta je založená na lehce stravitelné stravě, která je nenadýmavá. Vhodná příprava je vaření, dušení a pečení bez tuku. Naopak nevhodné je smažení, pečení v oleji nebo nedovaření.
Pokrmy je nutné vždy pořádně uvařit, aby byly dostatečně měkké. V některých případech je lepší je rovnou rozmixovat, pokud obsahují vlákninu nebo mají tvrdší charakter. Při pečení je nutné odstranit kůrku a šetříme při přípravě tukem.
Výhody:
- malé množství tuku
- lepší stravitelnost
- zákaz alkoholu
- léčebná strava
- energeticky plnohodnotná.
Nevýhody:
- nedostatek vlákniny
- nedostatek zdravých tuků
- nedostatek vitaminů a některých minerálů
- při omezení mléka nízký přívod vápníku
- nepříliš široký výběr pokrmů.
Neopomeňte na česnek a jeho vliv na zdraví, který je využíván po staletí.
Bezezbytková dieta – jídelníček na 3 dny
I přestože má bezezbytková dieta množství pravidel a je zaměřena na lehce stravitelná jídla, může být velmi zajímavá a chutná. Inspirujte se třídenním dietním jídelníčkem.
- den
- Snídaně: omeleta s uzeným lososem
- Svačina: broskvový kompot
- Oběd: zapečené brambory se šunkou a sýrem
- Druhá svačina: strouhané jablko
- Večeře: kuřecí vývar s kořenovou zeleninou
- den
- Snídaně: vánočka s máslem ghí a meruňkovým džemem
- Svačina: kefír nebo acidofilní mléko
- Oběd: brambory na kyselo
- Druhá svačina: suchary s tvarohovou pomazánkou
- Večeře: rajčatová polévka se sýrem
- den
- Snídaně: tousty se šunkou a sýrem
- Svačina: kefírové smoothie s banánem
- Oběd: tagliattele s lososem
- Druhá svačina: banán
- Večeře: krémová cuketová polévka
Oblíbené recepty na vajíčkový salát, které musíte vyzkoušet
Dieta bezezbytková – recepty
Tagliatelle s lososem
Na 1 porci potřebujeme:
- 200 g taliatelle
- 150 g lososa
- 2 vaječné žloutky
- 1 lžíci citrónové šťávy
- ¾ dl bezlaktózové smetany
- ½ lžičky soli
- 1 lžíci másla ghí
- špetku kopru
Postup:
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu.
- V hrnci smíchejte vaječné žloutky, citrónovou šťávu, smetanu, sůl a na mírném ohni vařte za stálého míchání až do zhoustnutí.
- Na závěr ještě vmíchejte máslo.
- Lososa nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi.
- Uvařené těstoviny nakonec smíchejte s lososem a na talíři polijte omáčkou.
Vajíčková dieta na hubnutí není jen bez rizika, ale pomáhá s hubnutím
Zapečené brambory se šunkou a sýrem
Na 1 porci potřebujeme:
- 200 g brambor
- 50 g kvalitní dušené šunky
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 vejce
- strouhaný sýr
Postup:
- Brambory uvařte a nakrájejte na kolečka.
- Šunku, cibuli a mrkev nakrájejte na malé kousky.
- Do menšího pekáče navrstvěte brambory, šunku, cibuli a mrkev.
- Vejce rozšlehejte, osolte a zalijte připravené brambory.
- Na závěr posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct.
Telecí po Italsku
Na 1 porci potřebujeme:
- 80 – 100 g masa (telecí, hovězí, kuře, filé)
- 10 g rajského protlaku
- 10 g hladké mouky
- 10 g másla
- sůl
Postup:
- Maso opečeme na sucho, osolíme.
- Přidáme rajský protlak, podlijeme a dusíme.
- Šťávu zahustíme moukou, provaříme a přidáme máslo.
Nenechte si ujít, oblíbené dietní a zdravé pomazánky
Rizoto
Na 1 porci potřebujeme:
- 100 g masa (kuře, krůta, králík, telecí)
- 120 g rýže
- 20 g mrkve
- 10 g másla
- sůl
- petrželovou nať
- 20 g strouhaného sýra
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme na sucho, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme.
- Později přidáme strouhanou mrkev a vše podusíme do měkka.
- Rýži propláchneme a vaříme obvyklým způsobem.
- Měkké maso i rýži smícháme spolu s máslem a sekanou petrželkou.
- Podle chuti dosolíme.
Napsat komentář