Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za nevhodné. Zahrnuje také způsob přípravy jednotlivých jídel. Chcete se o racionální stravě dozvědět více? Chcete vědět, co to znamená?
Racionální je z latinského slova racio, což v překladu znamená rozum. Z toho je jasné, že racionální strava je založena na ideálním množství a poměru základních živin, vitamínů a minerálních látek. Strava by měla být pestrá, smíšená a střídmá. Strava by se měla sestávat z bílkovin, sacharidů i tuků, ale vše by mělo být v optimálním poměru a množství.
Přechod z běžné stravy na tu racionální se tak u člověka projevuje nejen lepší náladou a větším množstvím energie, ale také zhubnutím a zlepšením celkového zdravotního stavu.
Zásady racionální výživy
Hlavní zásady racionálního stravování jsou tyto:
- Konzumace vyvážené a pestré stravy
- Jídelníček se sestavuje tak, aby obsahoval adekvátní množství komplexních sacharidů, tuků a kvalitních bílkovin
- Pitný režim je důležitý (2 – 3 litry denně)
- Preferovány jsou celozrnné výrobky
- Častá konzumace ryb a mořských plodů
- Několik porcí zeleniny a ovoce za den (čerstvé)
- Konzumace mléčných, polotučných a kysaných výrobků
- Do stravy přidejte luštěniny, semena a ořechy
- Vybírejte tuky lisované za studena, zdravé tuky, občas máslo a sádlo
- Pro zajištění dostatečného přísunu bílkovin jezte maso, ryby, vejce, sojové produkty, luštěniny a mléčné výrobky
- Omezte sůl (5g denně)
- Omezte alkohol
- Omezte sladkosti, zákusky a jiné pochutiny
- Omezte polotovary, jídla z fastfood občerstvení a tučné potraviny
- Pravidelně jezte přiměřené porce (3 – 6 denně)
- Pokrmy vařte, duste nebo pečte, vyhněte se smažení a fritování
Jídelníček by měl být složený ze zdravých a také čerstvých potravin. Zařaďte do jídelníčku dost zeleniny, celozrnné potraviny a lisované oleje za studena. Polotovary, rychlé občerstvení, příliš slaná a a jinak nezdravá jídla je dobré omezit.
Zdravá racionální strava není primárně určená k hubnutí, pouze k dodržování určitých zásad. Hubnutí je tak vedlejší efekt a hubne se na váhu, která je pro tělo přirozená. Pravidla racionální stravy se neustále mění (například máslo verus margaríny- aktuálně je máslo doporučováno; nebo omezení konzumace vajec kvůli zvyšování hladiny cholesterolu v těle, což už taky neplatí). Racionální strava přináší do organismu všechny důležité složky potravy. Těmi špatnými je tělo zatěžováno, proto jejich konzumace může vést k celkové únavě nebo k všemožných zdravotním problémům.
TIP NA ČLÁNEK: Tipy, jak na domácí test na cholesterol, snadno a rychle
Napsat komentář