Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ.

Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších druhů plodin. Genetické inženýrství přineslo větší výnos a vyšší odolnost klasů proti škůdcům. Šlechtění byl však jen začátek a poté se ze zrna se začaly odstraňovat obaly a klíček. Tím je pšeničná mouka zbavená vlákniny, minerálních látek, bílkovin a tuků. Bílá mouka obsahuje oproti mouce celozrnné až o 60 % méně vápníku, 80 % méně železa, 80 % méně zinku, 85 % méně hořčíku a v neposlední řadě pak až o 85 % méně vitamínu B a E.

Zůstala jen škrobovitá část, která rychle zvyšuje glykemický index. Ten způsobí uvolňování většího množství inzulinu, rychlý nárůst krevního cukru a jeho následný pád. Tento děj vede k opakujícím se pocitům vlčího hladu, přejídání a nadváze. Pak už je jen krůček k cukrovce, srdečním, neurologickým a imunologickým poruchám, dokonce až k demenci. Z dlouhodobého hlediska přispívá lepek z pšenice k prozánětlivému prostředí v organismu.

Pokud se chcete začít stravovat kvalitněji, měli byste pšeničnou mouku nahradit moukou s nižším obsahem lepku, moukou přirozeně bezlepkovou nebo se pečivu úplně vyhýbat. Tak se dokážete zasytit na delší dobu.

Zdravější mouky s nižším obsahem lepku

  • Špaldová mouka – z prastarého druhu nešlechtěné pšenice, která byla pěstována již před 8000 lety v Egyptě. Má vysoký podíl vlákniny až 9 % na 100 g, bílkovin až 15 % a tuku až 3 %. Ve srovnání s pšeničnou moukou je sice dražší, ale má mnohem vyšší podíl hořčíku, draslíku, manganu, fosforu, zinku, vápníku, vitamínu B, A a E. Má jinou konzistenci a schopnost navázat tekutinu, proto jí budete muset přidat více než je uvedeno běžné bílé mouky ve vašich receptech. Je vynikající na pečení moučníků i dezertů, ale i k zahušťování omáček a polévek. Oplývá příjemně oříškovou chutí.
  • Žitná mouka – vyrábí se rozemletím celého zrna, a z tohoto důvodu v sobě uchovává řadu důležitých živin. Obsahuje vysoký podíl aminokyseliny lysinu, vitamínu B, E a železa. Má významný podíl vlákniny, a je proto pro naše zažívání podstatně vhodnější, nežli mouka pšeničná. Chrání nás proti srdečním a cévním onemocněním. Je výborná zejména na pečení chleba, ale i perníčků.
  • Ovesná mouka – bohatá na vitamín B, železo a fosfor. Oves obsahuje zdravé tuky a lehce stravitelné proteiny. Lehce si ji můžete vyrobit i doma pomletím ovesných vloček. Dokáže totiž vykouzlit křehčí a vláčnější těsto. Vitamin B1, který pomáhá udržet naši psychickou pohodu.
  • Ječná mouka – obsahuje prospěšné vitamíny skupiny B, vlákninu, zdravé tuky a řadu minerálních látek. Dodává organismu energii a pomáhá s bojem proti stresu. Má příznivé účinky na zácpu a žaludeční vředy. Je výborná například na přípravu placek, lívanců či palačinek.

Přirozeně bezlepkové mouky

Z přirozeně bezlepkových mouk, se kterými mám osobní zkušenost bych ráda zmínila:

  • Kokosová mouka – skvěle se hodí pro přípravu moučníků, neboť kokos dodává mouce jemně nasládlou chuť. Obsahuje 39 % vlákniny a 19 % bílkovin. Má nízký počet sacharidů a její vysoký obsah vlákniny příznivě působí na trávicí systém. Při pečení ji nemusíte míchat s jinými moukami, ale přidejte více vajec, aby bylo těsto kypré.
  • Mandlová mouka – dodává pokrmům bílkoviny, vlákninu, hořčík, fosfor, zinek, vápník a vitamin E. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které by měly tvořit 2/3 celkového příjmu tuků.  Smíchejte ji jako jednu čtvrtinu s jinými bezlepkovými moukami a pusťte se do pečení koláčů či zákusků. Mandle vybírejte v bio kvalitě. Pozor mandle původem z USA jsou často ozařované.
  • Pohanková mouka – je známá především jako zásobárna rutinu, který posiluje cévy. Dopřejte si ji tedy jako prevenci křečových žil a hemoroidů. Snižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje její srážlivost, posiluje imunitu a prohřívá organismus.
  • Další vhodné druhy – quinoová, jáhlová, amarantová, čiroková, konopná, kaštanová, ciznová, mouka, čočková.

Proč si vybírat celozrnou mouku a výrobky z ní?

Celozrnná mouka je tvořena polysacharidy, díky kterým nedochází při trávení k výkyvům hladiny krevního cukru. Preventivně tedy působí proti vzniku diabetu a některých druhů rakoviny. Celozrnné potraviny jsou vhodné pro zařazení do redukčního jídelníčku, neboť obsahují minimum tuku a naopak vysoké množství vlákniny, která na dlouho zasytí. Celozrnné výrobky mají pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

3 TIPY na efektivní cviky pro hezčí a větší prsa

I pod vašimi prsy se ukrývají svaly, a to pořádně „rozlehlé“ prsní svalstvo. Díky těmto svalům, si můžete váš dekolt vymodelovat, jen je zapotřebí pravidelně cvičit. Mnoho obéznějších žen, nechce údajně hubnout, právě díky tomu, že se bojí o své horní partie. Ale je...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Racionální výživa k udržení zdraví i hubnutí – Vyvážená strava

Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za...
Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.

Related Post