Fakta o mouce, která možná neznáte: Je zdravá nebo nezdravá?

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ.

Pšenice je jednou z nejšlechetnějších druhů plodin. Genetické inženýrství přineslo větší výnos a vyšší odolnost klasů proti škůdcům. Šlechtění byl však jen začátek a poté se ze zrna se začaly odstraňovat obaly a klíček.

Tím je pšeničná mouka zbavená vlákniny, minerálních látek, bílkovin a tuků. Bílá mouka obsahuje oproti mouce celozrnné až o 60 % méně vápníku, 80 % méně železa, 80 % méně zinku, 85 % méně hořčíku a v neposlední řadě pak až o 85 % méně vitamínu B a E.

Zhubněty rychle a levně - Jídelníček zdarma

Chcete zhubnout? Pak se podívejte na recenze dvou neúspěšnějších produktů – Ketomix a KetoFit

Zůstala jen škrobovitá část, která rychle zvyšuje glykemický index. Ten způsobí uvolňování většího množství inzulinu, rychlý nárůst krevního cukru a jeho následný pád.

Tento děj vede k opakujícím se pocitům vlčího hladu, přejídání a nadváze. Pak už je jen krůček k cukrovce, srdečním, neurologickým a imunologickým poruchám, dokonce až k demenci. Z dlouhodobého hlediska přispívá lepek z pšenice k prozánětlivému prostředí v organismu.

Pokud se chcete začít stravovat kvalitněji, měli byste pšeničnou mouku nahradit moukou s nižším obsahem lepku, moukou přirozeně bezlepkovou nebo se pečivu úplně vyhýbat. Tak se dokážete zasytit na delší dobu.

Zdravější mouky s nižším obsahem lepku

  • Špaldová mouka – z prastarého druhu nešlechtěné pšenice, která byla pěstována již před 8000 lety v Egyptě. Má vysoký podíl vlákniny až 9 % na 100 g, bílkovin až 15 % a tuku až 3 %. Ve srovnání s pšeničnou moukou je sice dražší, ale má mnohem vyšší podíl hořčíku, draslíku, manganu, fosforu, zinku, vápníku, vitamínu B, A a E. Má jinou konzistenci a schopnost navázat tekutinu, proto jí budete muset přidat více než je uvedeno běžné bílé mouky ve vašich receptech. Je vynikající na pečení moučníků i dezertů, ale i k zahušťování omáček a polévek. Oplývá příjemně oříškovou chutí.
  • Žitná mouka – vyrábí se rozemletím celého zrna, a z tohoto důvodu v sobě uchovává řadu důležitých živin. Obsahuje vysoký podíl aminokyseliny lysinu, vitamínu B, E a železa. Má významný podíl vlákniny, a je proto pro naše zažívání podstatně vhodnější, nežli mouka pšeničná. Chrání nás proti srdečním a cévním onemocněním. Je výborná zejména na pečení chleba, ale i perníčků.
  • Ovesná mouka – bohatá na vitamín B, železo a fosfor. Oves obsahuje zdravé tuky a lehce stravitelné proteiny. Lehce si ji můžete vyrobit i doma pomletím ovesných vloček. Dokáže totiž vykouzlit křehčí a vláčnější těsto. Vitamin B1, který pomáhá udržet naši psychickou pohodu.
  • Ječná mouka – obsahuje prospěšné vitamíny skupiny B, vlákninu, zdravé tuky a řadu minerálních látek. Dodává organismu energii a pomáhá s bojem proti stresu. Má příznivé účinky na zácpu a žaludeční vředy. Je výborná například na přípravu placek, lívanců či palačinek.

Přirozeně bezlepkové mouky

Z přirozeně bezlepkových mouk, se kterými mám osobní zkušenost bych ráda zmínila:

  • Kokosová mouka – skvěle se hodí pro přípravu moučníků, neboť kokos dodává mouce jemně nasládlou chuť. Obsahuje 39 % vlákniny a 19 % bílkovin. Má nízký počet sacharidů a její vysoký obsah vlákniny příznivě působí na trávicí systém. Při pečení ji nemusíte míchat s jinými moukami, ale přidejte více vajec, aby bylo těsto kypré.
  • Mandlová mouka – dodává pokrmům bílkoviny, vlákninu, hořčík, fosfor, zinek, vápník a vitamin E. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které by měly tvořit 2/3 celkového příjmu tuků.  Smíchejte ji jako jednu čtvrtinu s jinými bezlepkovými moukami a pusťte se do pečení koláčů či zákusků. Mandle vybírejte v bio kvalitě. Pozor mandle původem z USA jsou často ozařované.
  • Pohanková mouka – je známá především jako zásobárna rutinu, který posiluje cévy. Dopřejte si ji tedy jako prevenci křečových žil a hemoroidů. Snižuje hodnotu cholesterolu v krvi, zlepšuje její srážlivost, posiluje imunitu a prohřívá organismus.
  • Další vhodné druhy – quinoová, jáhlová, amarantová, čiroková, konopná, kaštanová, ciznová, mouka, čočková.

Proč si vybírat celozrnou mouku a výrobky z ní?

Celozrnná mouka je tvořena polysacharidy, díky kterým nedochází při trávení k výkyvům hladiny krevního cukru. Preventivně tedy působí proti vzniku diabetu a některých druhů rakoviny.

Celozrnné potraviny jsou vhodné pro zařazení do redukčního jídelníčku, neboť obsahují minimum tuku a naopak vysoké množství vlákniny, která na dlouho zasytí. Celozrnné výrobky mají pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Při zvýšených hodnotách cholesterolu, doporučujeme užívat produkt Cholesten

42 tipů, kterými nastartujete hubnutí

Získej ZDARMA 42 tipům kterými nastartuješ své hubnutí. Na tipech jsme si dali záležet, protože chceme svým čtenářkám a čtenářům nabídnou osvědčené rady, které vám pomohou s úpravou vaší postavy.

Stačí jen níže vyplnit, kam ti máme tipy poslat.


Nejnovější příspěvky

Zhubněte rychle a levně - Jídelníček zdarma
Ebook: 42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout

42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout – ZDARMA

Proces hubnutí, není o tom, že si vezmete zázračnou pilulku a všechny „špěčky“ a povislá postava, zmizí.. Zdravý životní styl a proces hubnutí, je celek, který nejde ničím obejít.

Pokud to s hubnutím myslíte vážně, rozhodně byste měli znát těchto 42 tipů na hubnutí.