Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či produktů, máte v této oblasti vyhráno.

Vaše děti s velkou pravděpodobností nebudou trpět nadváhou ani obezitou, nebudou uspokojovat své frustrace jídlem a budou obecně přistupovat pozitivněji ke svému tělu a osobnosti. A ten kdo navíc pochopí, že péče o tělo zahrnuje kromě zdravého jídelníčku i pravidelnou a dostatečně dlouhou pohybovou aktivitu, nebude mít problém smysluplně zaplnit svůj volný čas.

Základní body zdravého dětského jídelníčku

Aby byl jídelníček vyvážený z pohledu živin a hodnotný z pohledu celkového složení, měl by splňovat tyto požadavky:

  • pestrá pravidelná strava 5x denně
  • 2x denně ovoce a 3x denně zelenina
  • kvalitní zdroje bílkovin – drůbeží a rybí maso, luštěniny. Mléčné výrobky nejsou nezbytnou  součástí dětského jídelníčku.
  • kvalitní rostlinné oleje – olivový, kokosový, řepkový a lněný
  • kvalitní zdroje polysacharidů – ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, rýže, cizrna, batáty
  • eliminace jednoduchých cukrů – učte děti střídmosti v konzumaci sladkostí a slazených nápojů
  • naučte děti dochucovat pokrmy zejména bylinami nikoliv jen solí
  • veďte děti ke správnému a dostatečnému pitnému režimu – voda, bylinné čaje, ředěné džusy, přírodní sirupy

Zdravé svačiny na doma i do školy

Za zdravou svačinu lze označit takový pokrm, který je tvořen ze základních surovin, bez přidaného cukru, aditiv a ještě lépe bez pšeničného lepku. Jen tak totiž zabezpečíte správný vývoj dítěte a jeho koncentraci ve škole. Kombinace pšenice a rafinovaného cukru na děti působí jako heroin, zvyšuje pocity únavy, způsobuje roztěkanost a předčasný pocit hladu.

Tipy na vhodné svačiny:

  • domácí jablečný kompot se skořicí
  • olivy, sýr (min 40 % tuku v sušině)
  • směs nesířeného ovoce, dýňových a slunečnicových semínek a kousky vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %)
  • ovesná kaše s rozinkami a nepraženým kakaem
  • knäckebrot s rybí pomazánkou, zelenina
  • žitný chléb s cizrnovou pomazánkou, zelenina
  • raw tyčinky například značky Bombus či Živan
  • domácí deserty, moučníky a sušenky (z pohankové, žitné nebo kokosové mouky a nepřislazovaného ovoce nebo doslazené medem či malým množstvím kokosového cukru)
  • neochucený jogurt, ovoce

Chcete se o zdravé stravě dozvědět ještě víc, hledáte inspiraci na nové chutné recepty? V tom případě, je tady pro vás ebook Jíme zdravě a hravě s celou rodinou, kde mimo jiné najdete i kapitolu o prevenci a léčbě nachlazení bylinami.

Nejčastější chyby v oblasti stravování

Jakých chyb se rodiče dopouštějí:

  • když dítě odmítá první nemléčné příkrmy, matka se vrátí opět jen ke kojení nebo umělé výživě a nedá dítěti příležitost si zvykat na nové chutě a konzistence
  • nerespektují reakce dítěte ohledně sytosti
  • jsou nedůslední při pravidlech stolování
  • o složení stravy nechají rozhodovat jen dítě
  • zvyknou děti na odměny ve formě sladkostí
  • akceptují konzumaci pochutin i mezi jídly
  • neučí děti rozlišovat zdraví prospěšné a zdraví škodlivé potraviny
  • spoléhají více na doplňky stravy než na kvalitní, pestrou a vyváženou stravu
  • nabízejí málo pestrý jídelníček – v některých rodinách se jedí stále dokola třeba jen dvě až tři oblíbená jídla
  • nenabízejí zeleninu alespoň 3x denně
  • tolerují dětem slazené nápoje jako běžnou součást jejich denního pitného režimu, nikoliv jen jako jeho zpestření
  • nedohlédnou na pravidelnost stravování, děti prochází cykly hladovění a přejídání
  • nemají trpělivost s dětmi během nákupu či vaření, přičemž i těmito činnostmi se děti učí správným návykům
  • nedbají na dostatečnou fyzickou aktivitu svých dětí jako součást zdravého životního stylu

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

3 TIPY na efektivní cviky pro hezčí a větší prsa

I pod vašimi prsy se ukrývají svaly, a to pořádně „rozlehlé“ prsní svalstvo. Díky těmto svalům, si můžete váš dekolt vymodelovat, jen je zapotřebí pravidelně cvičit. Mnoho obéznějších žen, nechce údajně hubnout, právě díky tomu, že se bojí o své horní partie. Ale je...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Racionální výživa k udržení zdraví i hubnutí – Vyvážená strava

Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za...
Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.

Related Post