Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či produktů, máte v této oblasti vyhráno.
Vaše děti s velkou pravděpodobností nebudou trpět nadváhou ani obezitou, nebudou uspokojovat své frustrace jídlem a budou obecně přistupovat pozitivněji ke svému tělu a osobnosti. A ten kdo navíc pochopí, že péče o tělo zahrnuje kromě zdravého jídelníčku i pravidelnou a dostatečně dlouhou pohybovou aktivitu, nebude mít problém smysluplně zaplnit svůj volný čas.
TIP: Znáte také hlavní zásady zdravého stravování u dospělých?
Základní body zdravého dětského jídelníčku
Aby byl jídelníček vyvážený z pohledu živin a hodnotný z pohledu celkového složení, měl by splňovat tyto požadavky:
- pestrá pravidelná strava 5x denně
- 2x denně ovoce a 3x denně zelenina
- kvalitní zdroje bílkovin – drůbeží a rybí maso, luštěniny. Mléčné výrobky nejsou nezbytnou součástí dětského jídelníčku.
- kvalitní rostlinné oleje – olivový, kokosový, řepkový a lněný
- kvalitní zdroje polysacharidů – ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, rýže, cizrna, batáty
- eliminace jednoduchých cukrů – učte děti střídmosti v konzumaci sladkostí a slazených nápojů
- naučte děti dochucovat pokrmy zejména bylinami nikoliv jen solí
- veďte děti ke správnému a dostatečnému pitnému režimu – voda, bylinné čaje, ředěné džusy, přírodní sirupy
Jak začít sportovat: 12+ tipů na pohybové aktivity
Zdravé svačiny na doma i do školy
Za zdravou svačinu lze označit takový pokrm, který je tvořen ze základních surovin, bez přidaného cukru, aditiv a ještě lépe bez pšeničného lepku.
Jen tak totiž zabezpečíte správný vývoj dítěte a jeho koncentraci ve škole. Kombinace pšenice a rafinovaného cukru na děti působí jako heroin, zvyšuje pocity únavy, způsobuje roztěkanost a předčasný pocit hladu.
Tipy na vhodné svačiny:
- domácí jablečný kompot se skořicí
- olivy, sýr (min 40 % tuku v sušině)
- směs nesířeného ovoce, dýňových a slunečnicových semínek a kousky vysokoprocentní čokolády (alespoň 70 %)
- ovesná kaše s rozinkami a nepraženým kakaem
- knäckebrot s rybí pomazánkou, zelenina
- žitný chléb s cizrnovou pomazánkou, zelenina
- raw tyčinky například značky Bombus či Živan
- domácí deserty, moučníky a sušenky (z pohankové, žitné nebo kokosové mouky a nepřislazovaného ovoce nebo doslazené medem či malým množstvím kokosového cukru)
- neochucený jogurt, ovoce
Chcete se o zdravé stravě dozvědět ještě víc, hledáte inspiraci na nové chutné recepty? V tom případě, je tady pro vás ebook Jíme zdravě a hravě s celou rodinou, kde mimo jiné najdete i kapitolu o prevenci a léčbě nachlazení bylinami.
Nejčastější chyby v oblasti stravování
Jakých chyb se rodiče dopouštějí:
- když dítě odmítá první nemléčné příkrmy, matka se vrátí opět jen ke kojení nebo umělé výživě a nedá dítěti příležitost si zvykat na nové chutě a konzistence
- nerespektují reakce dítěte ohledně sytosti
- jsou nedůslední při pravidlech stolování
- o složení stravy nechají rozhodovat jen dítě
- zvyknou děti na odměny ve formě sladkostí
- akceptují konzumaci pochutin i mezi jídly
- neučí děti rozlišovat zdraví prospěšné a zdraví škodlivé potraviny
- spoléhají více na doplňky stravy než na kvalitní, pestrou a vyváženou stravu
- nabízejí málo pestrý jídelníček – v některých rodinách se jedí stále dokola třeba jen dvě až tři oblíbená jídla
- nenabízejí zeleninu alespoň 3x denně
- tolerují dětem slazené nápoje jako běžnou součást jejich denního pitného režimu, nikoliv jen jako jeho zpestření
- nedohlédnou na pravidelnost stravování, děti prochází cykly hladovění a přejídání
- nemají trpělivost s dětmi během nákupu či vaření, přičemž i těmito činnostmi se děti učí správným návykům
- nedbají na dostatečnou fyzickou aktivitu svých dětí jako součást zdravého životního stylu
Napsat komentář