Stejně tak jako klademe důraz na dostatečný přísun bílkovin, musíme věnovat pozornost i příjmu sacharidů. Dodávají nám nejenom energii, ale také chuť našim potravinám a celkově zpestřují jídelníček.
Při nedostatku sacharidů ve stravě máme málo energie pro tvorbu svalstva. Naopak přebytek sacharidů se může v těle změnit v nežádoucí tuk. Pokud chceme využít sacharidy jako zdroj energie, musí být zajištěn jejich odpovídající přísun.
Chcete změnit stravovací návyky a nevíte jak? Pak nepřehlédněte stravu od Ketomixu nebo využijte služeb výživových poradců.
Sacharidy obsahují méně energie než tuky, proto osoby dávající přednost stravě s vysokým podílem sacharidů jsou mnohem méně náchylné k ukládání tuku ve srovnání s osobami, které dávají přednost nízkému podílu sacharidů s vysokým podílem tuků.
Sacharidy dělíme podle množství vody a vlákniny na:
- Vysoce koncentrované – pečivo, těstoviny, rýže, brambory, cereálie, celozrnné produkty a moučná jídla. Tyto sacharidy mají nízký obsah vody, ale hodně rychle vstřebatelné energie.
- Nízko koncentrované – zelenina a ovoce. Mají vysoký obsah vody, méně energie a dodávají tělu vitamíny, minerály a vlákninu. Zelenina pozitivně ovlivňuje trávení a činnost trávicího traktu.
POZOR: Zvýšený cholesterol: statiny jako léčivo zvýšených lipidů v krvi
S čím kombinovat vysoce koncentrované sacharidy?
- Vařené ovesné vločky podávejte s máslem, kokosovým olejem, lněnými semínky či oříšky.
- Těstoviny pokapejte olivovým olejem, konzumujte s tvrdým sýrem či ořechy a velkým množstvím zelené listové zeleniny.
- Chléb konzumujte například s arašídovým máslem nebo namáčejte do olivového/lněného oleje, vždy jezte se zelenou listovou zeleninou.
- Vařené přílohy typu jáhly, rýže, brambory servírujte s máslem/olivovým olejem, zeleninou, případně s cottage sýrem, vejci. Maso se k sacharidům nedoporučuje.
Jste unavení? Zřejmě za to může špatné stravování
Potraviny s nízkým obsahem sacharidů
Potřebujete-li hubnout nebo máte těhotenskou cukrovku a přemýšlíte, které potraviny s nízkým obsahem sacharidů by obohatily váš jídelníček, tady je inspirace:
- Losos – 0 g na porci
- Vejce – 0,6 gramů na jedno vejce
- Tofu – bezlepková surovina, obsahuje malé množství kalorií; 2,3 gramu na porci
- Houby – pomáhají snížit cholesterol, 3 gramy na šálek
- Cuketa – skvělá příloha k těstovinám; 3,5 gramu na porci
- Cottage sýr – 4 gramy na ½ šálku
- Květák – můžeme ho zvolit jako náhradu rýže, chleba i brambor, 5 gramů v 1 šálku
- Lilek – 5 gramů na porci
- Řecký jogurt – jen 6 gramů na porci
- Mandlová mouka – 6 gramů na porci
- Špagetová dýně – 7 gramů na porci
- Chia semínka – obsahují vysoké množství vlákniny, 12 gramů na 30 gramů chia semínek
- Tempeh – 16 gramů na porci
Seznam sacharidů v potravinách – na 100 g celé, nezpracované potraviny
Napsat komentář