Borůvky jako superpotravina

Borůvky pocházejí ze Severní Ameriky. Obsahem tvořila tato potravina důležitou část jídelníčku amerických indiánů. U nás borůvky rostou v lese a na lesnatých loukách. Borůvka planá má léčivé účinky na organismus. Spolu s rakytníkem patří mezi nejcennější superpotraviny rostoucí na našem území.

Plody lesních borůvek obsahují přes 7 % tříslovin, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, 20 až 30 % ovocného cukru, malé množství tuků, mikroprvky a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom).

Borůvky patří mezi největší přírodní zdroje antioxidantů

Antioxidanty jsou důležité, protože chrání naše tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které poškozují buněčné struktury a podílí se na vzniku závažných chorob, jako jsou diabetes mellitus nebo rakovina. Borůvky jsou prevencí zejména proti nádoru prostaty. Vysoký obsah antioxidantů taktéž chrání organismus před viry a bakteriemi.

Ketomix 20% sleva - Na vše

Nejvíce zastoupeným antioxidantem v borůvkách jsou látky ze skupiny flavonoidů. Borůvky jsou zdrojem vitaminu C, již menší miska plodů se rovná denní dávce. Vitamín C posiluje imunitní systém, působí jako prevence a lék při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních.

Multivitamin pro muže Primulus: zlepší vitalitu a budete si připadat mladší

Borůvky posilují cévy a snižují krevní tlak

Antioxidanty v borůvkách brání oxidaci LDL lipoproteinů (“zlého” cholesterolu) v krvi a chrání tak před rozvojem onemocnění srdce a cév. Zlepšují krevní oběh a prokrvení končetin. Pomáhají při léčení hemeroidů, zvláště v těhotenství.

Pravidelná konzumace borůvek pomáhá snižovat krevní tlak, což potvrdila řada studií. Některé důkazy naznačují, že pravidelná konzumace borůvek může pomáhat v prevenci infarktu myokardu. Vědci z King’s College v Londýně zjistili, že denní konzumace borůvek pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění o 20%.

ČTĚTE TAKÉ: Co jsou karbohydráty a jaké jsou zdravé a nezdravé cukry

Borůvky pomáhají při léčbě cukrovky

Studie naznačují, že antokyany v borůvkách zvyšují citlivost buněk na inzulín a zlepšují metabolizmus glukózy. Vyšší citlivost buněk na inzulín pomáhá snižovat riziko vzniku metabolického syndromu a diabetu druhého typu, které v současnosti patří mezi nejzávažnější zdravotní problémy.

Čaj z borůvkových listů připravíme ze dvou lžiček řezaných listů, které vsypeme do 0,25 l vody a 10 minut povaříme. Pijeme chladný, 2 šálky denně.

Borůvky detoxikují a zmírňují poškození svalů

Borůvky zbavují tělo škodlivin a zlepšují funkci lymfatického systému. Lidové léčitelství doporučuje každému zkonzumovat během léta alespoň 1,5 kg čerstvých plodů pro vyčištění organismu. Borůvky čistí ledviny a močové cesty. Stejně jako brusinky i borůvky obsahují látky, které brání baktériím, aby se přichytily na stěnu močových cest (antiadhezivní látky).

Nezapomeň na pravidelnou, každoroční detoxikaci organismu, která je velmi důležitá pro zdraví a vitalitu. Můžete vám k tomu dopomoci dobře hodnocený produkt BLENDEA.

Usilovné cvičení způsobuje otoky a únavu svalů. Jedna menší studie na 10 sportovkyních naznačuje, že konzumace borůvek po náročném cvičení, vedla k rychlejší regeneraci svalů dolních končetin. Antocyaniny se podílí na uvolňování svalů, tím zmírňují například menstruační křeče u žen.

Borůvky působí antioxidačně a protizánětlivě v mozkové a svalové tkáni. Antioxidanty pomáhají zlepšovat  fungování mozku a zpomalit věkem podmíněné zhoršování kognitivních funkcí.  Obsahují mimořádně vysoký obsah vitaminu E a C, ty zmírňují stařeckou demenci. Existuje také pozitivní účinek na roztroušenou sklerózu. Látky v borůvkách totiž ovlivňují část mozku kontrolující pohyb.

8 dalších důvodů, proč jsou borůvky superpotravina

  1. Uleví při aftech – pomáhá výplach úst odvarem z borůvkových listů.
  2. Zmírňují střevní potíže – při kolikách a otravách jídlem funguje jako dezinfekce a takzvaně staví. Pomáhá v jakékoli formě, čerstvé i konzervované.
  3. Dohromady se železem a vitamínem C působí kladně na oční purpur. Podstatný účinek je na oční sítnici, která je vnímavá na světlo a potřebuje se přizpůsobovat světlu nebo tmě. Díky tomuto složení se borůvky využívají jako doplňková léčba očních chorob (např. šerosleposti).
  4. Odvar z ovoce pomáhá na ekzémy a při opařeninách. Stačí jen lžíci sušených borůvek zalít 0,25 l vařící vody, nechat stát až do vychladnutí a postižená místa potírat.
  5. Dodávají životní energii, omlazují a uklidňují nervy.
  6. Toto ovoce je jediné, u kterého se nesetkáváme s žádným alergickým projevem ani při dlouhodobějším užívání.
  7. Zvyšují odolnost proti radiaci.
  8. Pomáhají při léčbě neplodnosti.

Recept na borůvkové nanuky s podmáslím

Recept na borůvkové nanuky s podmáslím

Suroviny:

– 380 ml podmáslí

– 60 ml medu

– 120 g borůvek

Postup:

  1. Podmáslí a med promíchejte.
  2. Směsí naplňte osm formiček na nanuky.
  3. Do každé prstem opatrně vmáčkněte několik borůvek.
  4. Dovnitř dejte dřívka a nechte čtyři hodiny mrazit.

Znáte, těchto 5 tipů, jak zhubnout břicho a boky jednou provždy

Jak správně skladovat a zpracovávat borůvky?

Borůvky jsou ovocem určeným k rychlé konzumaci. Po natrhání je uchováváme v lednici nanejvýš dva dny. Při delším skladování měknou a jsou náchylné k plesnivění. Před vlastní konzumací nebo úpravou je vždy důkladně propláchneme vodou.

Borůvky rozhodně neohrozí vaši štíhlou linii – plná hrst borůvek obsahuje jen 80 kalorií, žádný tuk a téměř celou doporučenou denní dávku vlákniny. Právě díky vláknině se budete cítit déle sytí a navíc vás přejde chuť na mnohem kaloričtější sladké mlsání, jako jsou cukrovinky nebo čokoláda.

Čerstvé je můžeme konzumovat buď samotné, nebo jako tzv. žahour – rozmačkané s cukrem a smetanou, tradičně jsou také oblíbené na kynuté knedlíky nebo palačinky, hodí se do ovocných koktejlů, salátů, s tvarohem, jogurtem, oříšky a pod. Borůvky se dají zpracovávat i na sirupy nebo ovocné víno, hodí se ke zmražení a dají se i sušit.

Sušení borůvek vyžaduje trpělivost. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Borůvky sušte nejlépe při teplotě maximálně 55 °C, jinak ztrácejí své léčivé vlastnosti. List a nať se suší a skladují dobře. Nemáte-li možnost natrhat si nebo koupit čerstvé plody, zkuste „borůvky v tabletě”, které zakoupíte v lékárně.

42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout – ZDARMA

Ebook ZDARMA: 42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout

Nejnovější příspěvky

Powerlogy - Kvalitní a vydatná snídaně
Ebook: 42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout

42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout – ZDARMA

Proces hubnutí, není o tom, že si vezmete zázračnou pilulku a všechny “špěčky” a povislá postava, zmizí.. Zdravý životní styl a proces hubnutí, je celek, který nejde ničím obejít.

Pokud to s hubnutím myslíte vážně, rozhodně byste měli znát těchto 42 tipů na hubnutí.