V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem sacharidů a naopak jsou navýšeny tuky.

Tento typ stravování má řadu příznivců i odpůrců. Příznivci této diety si vychvalují, že během ní dochází ke stavu takzvané ketózy. Tedy stavu, který je pro náš organismus za jistých okolností velmi přínosný. V tomto stavu začne tělo primárně získávat energii z tuků a díky tomu člověk začne rychle hubnout.

Nízkosacharidová dieta může být různě přísná s ohledem na množství sacharidů, které je povoleno denně přijmout:

  • Typ liberal – 50 – 100 g sacharidů
  • Typ moderate – 20 – 50 g sacharidů
  • Typ ketogenic – maximálně 20 g sacharidů.

Jako výchozí bod pro zahájení LC se doporučuje příjem 50 gramů sacharidů za den. Další z druhů diet, blížící se LC, je dieta GAPS. V angličtině zkratka znamená GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME. Při překladu do češtiny popisuje to, že naše střevní flora má obrovský vliv na stav naší psychiky a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav.

Primárním cílem GAPS diety je tedy léčba střeva. Důraz se klade na způsob přípravy potravin, aby se předcházelo potížím s trávením. Navrací se k tradičním metodám například kvašení a nakládání. Základem celé diety je kvalitní a dlouho vařený vývar. Strava je navíc doplněna kvalitními probiotiky.

Složení stravy z pohledu makroživin

Naše strava se skládá ze 3 základních živin – sacharidů, tuků a bílkovin. Veškeré jídlo obsahuje alespoň jednu z uvedených živin, většinou se jedná o jejich kombinaci v různém poměru. Maso můžeme označit za jednoho ze zástupců bílkovin, olivový olej je čistý tuk, v ovoci zase dominují sacharidy.

Při LCHF jsou ze stravy vyloučeny suroviny s vysokým obsahem sacharidů. Mezi takové řadíme například cukr (i třtinový nebo kokosový), med, sladkosti, pečivo, těstoviny, rýže, brambory, mouku, škrob, slazené nápoje, pivo a většinu ovoce. Z druhů zeleniny dáváme přednost takovým, které mají nižší podíl sacharidů. Sem patří například salát, okurka, cuketa, zelené fazolky, brokolice, květák, lilek atd.

Někdy bývá nízkosacharidové stravování neprávem kritizováno za nadměrný příjem bílkovin. To ale není pravda. V LC se jejich množství nijak nemění oproti běžným výživovým doporučením. Pro ženy může být optimální hranice okolo 70 gramů bílkovin za den, muži se často dostanou nad 100 gramů, sportovci ještě výše.

Vhodnými zdroji tuku může být třeba olivový olej, máslo, ghee, sádlo, avokádo, olivy, kokos a kokosový olej, tučné ryby, omezeně ořechy, tučné vepřové a mléčné výrobky atd. Tuk má tu výhodu, že v 1 gramu obsahuje více než dvojnásobnou dávku kalorií oproti bílkovinám a sacharidům. Má tedy vysokou sytící schopnost.

Někomu může stačit 100 gramů tuku na den, někdo se vyšplhá až ke 200 gramům. Každopádně s novým jídelníčkem se připravte i na nový stravovací režim, kdy se z 5 – 6 denních jídel, dostanete třeba jen na 2 denně.

Negativa nízkosacharidového stravování

LC není určena pro každého. Citlivější osoby mohou dokonce během ní pociťovat nepříjemnosti, například pocity chladu, nadýmání, únavu, bušení srdce, bolesti hlavy, zvýšená chuť na sladké, závrať a další.

Zdravotním rizikem může být také nadužívání živočišných zdrojů bílkovin jako jsou maso, vejce a mléčné produkty, se všemi negativními důsledky a možnými onemocněními zažívacího traktu (například karcinom tlustého střeva a konečníku).

Dobrou zprávou je, že většina zmíněných negativ lze snadno odstranit. Pomůže dodržování pitného režimu a zvýšení příjmu hořčíku, zinku, draslíku, sodíku a selenu. Vypořádat se také budete muset s jistou mírou „sociálního vyloučení“ z běžné konzumní společnosti.

Pozitiva nízkosacharidového stravování

Mezi pozitiva stravování s nižším podílem sacharidů řadím:

  • snadný a rychlý způsob hubnutí
  • zákaz jednoduchých sacharidů (cukr, med, sladkosti, sladidla, slazené nápoje atd.)
  • vhodná alternativa stravování diabetiků včetně žen s těhotenskou cukrovkou a epileptiků (sacharidy snižujte s vědomím vašeho ošetřujícího lékaře; prevenci a dietoterapii obezity a cukrovky se u nás věnuje zejména MUDr. Hana Krejčí a PharmDr. Margit Slimáková)
  • stabilní krevní cukr, tj. méně chutí na sladké jídlo
  • zlepšení zdravotního stavu
  • větší odstup mezi jídly

Pokud chcete nízkosacharidové stravování vyzkoušet, zkuste změnit váš jídelníček na jeden měsíc a naslouchejte vašemu tělu a pocitům, jestli to je nebo není pro vás vhodná změna. Tento způsob stravování je bezpečný pro všechny, kromě lidí s onemocněním ledvin, srdce a trpících hypertenzí.

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

3 TIPY na efektivní cviky pro hezčí a větší prsa

I pod vašimi prsy se ukrývají svaly, a to pořádně „rozlehlé“ prsní svalstvo. Díky těmto svalům, si můžete váš dekolt vymodelovat, jen je zapotřebí pravidelně cvičit. Mnoho obéznějších žen, nechce údajně hubnout, právě díky tomu, že se bojí o své horní partie. Ale je...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Racionální výživa k udržení zdraví i hubnutí – Vyvážená strava

Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za...
Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.

Related Post