Dělená strava není dieta. Jde především o jistá specifika při sestavování jídelníčku. Dělená strava rozděluje potraviny do tří skupin (bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny), podle odlišného způsobu jejich zpracování v trávícím traktu.
Potraviny obsahující hodně bílkovin potřebují pro své úspěšné strávení velmi nízké pH, a tudíž hodně kyselé prostředí. U sacharidů je tomu přesně naopak. Jakmile se bílkoviny a sacharidy konzumují zároveň, nedochází k jejich optimálnímu rozkladu.
Pokud se jedná o střídání konzumace obou druhů potravin, většinou se uvádí pravidlo, že se celý den jíst buď bílkoviny nebo sacharidy a tyto dny by se měly víceméně střídat. Vše je nutno doplnit pravidelným pitným režimem.
Dělená strava – přehledná tabulka
Základem dělené stravy je rozdělení potravin na tři základní skupiny:
- bílkoviny
- sacharidy
- neutrální potraviny
Bílkoviny patří do skupiny, která se dá kombinovat s neutrálními potravinami. Sacharidy tvoří glukóza, škroby, celulóza, hormony, atd. Je to také skupina, kterou lze kombinovat s neutrálními potravinami. Potraviny neutrální, ty lze konzumovat samostatně nebo je kombinovat se skupinou bílkovin či sacharidů.
Výhodou dělené stravy je snazší trávení, tudíž méně únavy. Neobjevuje se pocit hladu, díky vysokému podílu zeleniny ve stravě. Vláknina usnadní trávení a pročistí střeva. Dělená strava není o hubnutí, hubne se jen velmi pomalu.
Přechod na dělenou stravu může být obtížný, jak psychicky, tak realizačně. Tento způsob stravování vás donutí přemýšlet o tom, co jíte a kdy to jíte. Příprava jídel vyžaduje čas a je třeba jíst v pravidelných časových intervalech.
Dělená strava – bílkoviny a sacharidy
Skupina bílkovin:
- tepelně upravené maso a masné výrobky (vyhýbejte se tučnému vepřovému masu)
- neuzené ryby, plody moře
- celá vejce
- nízkotučné mléko a mléčné výrobky, sýry do 50 % tuku
- sojové výrobky
- citrusy (pomeranč, grapefruit, citron), kyselá jablka, broskve, meruňky, třešně
- povařená rajčata
- arašídy
- víno, mošt, ovocné šťávy a čaje
Víte vše o bílkovinách a jaké potraviny jsou bohaté na bílkoviny
Skupina sacharidů:
- brambory, cukrová kukuřice, kadeřavá kapusta
- chléb, celozrnná mouka a výrobky z ní, oves, pšenice, ječmen, rýže, žito, pohanka, neloupaná rýže
- velmi sladké ovoce (hrušky, banány, papája, mango, velmi sladké hroznové víno, fíky, datle)
- sušené ovoce kromě rozinek
- pivo, ovocná šťáva, sirupy, med
- luštěniny, kromě sóji
Proč jsou sacharidy důležité při hubnutí i nabírání svalové hmoty?
Dělená strava – neutrální potraviny
Neutrální potraviny jsou:
- každá zelenina kromě brambor
- všechny oříšky kromě arašídů
- jogurt, kysaná smetana, tvaroh, mléko, kefír, hermelín, mozzarella, cottage, ricotta
- uzené výrobky a uzené ryby
- za studena lisovaný sezamový, slunečnicový nebo olivový olej, neztužené margaríny, máslo
- všechny přísady do salátů
- čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby, ale ne sójové boby (luštěniny čočka, fazole a hrách obsahují značné množství bílkovin a škrobu, a proto jsou hůře stravitelné než ostatní potraviny a v této dietě by se měly jíst jen občas)
- semena, klíčky
- bylinky, koření, droždí, rozinky
- med, javorový sirup
Proteinový koktejl, který vás během dne zasytí – DailyMix
Dělená strava – jídelníček
Tipy na snídaně:
- krajíček celozrnného chleba s tenkou vrstvou rostlinného másla a medu
- mléčný banánový koktejl
- pohanková kaše s banánem a kokosem
- bílý jogurt s ovocem
- 100% džus
- vaječná omeleta se zeleninou
Tipy na svačiny:
- ovoce a vlašské ořechy
- 200 ml kyselého mléčného výrobku
- jogurt nebo tvaroh s ovocem
- žitný dalamánek s arašídovým máslem
- sýry a hroznové víno
- jogurt a mrkvový salát
Tipy na oběd:
- 150 g – 200g rybího masa se zeleninou oblohou
- 150 g libového masa se 400 g zeleninového salátu
- vařené brambory ve slupce s bylinkami
- pečená dýně se zeleninou
- celozrnné těstoviny s rajčatovou omáčkou a olivami
- celozrnný kuskus s pečenou zeleninou
Tipy na večeře:
- zeleninový salát s kuřetem
- palačinky (například hráškové)
- zeleninový salát
- vařená brokolice/květák se sýrovou omáčkou
- těstovinový salát s balkánským sýrem, okurka a paprika
- salát s tofu, rajčaty a houbami
Dělená strava – recepty
Plněné papriky
Pro 4 osoby potřebujeme:
- ½ svazku petrželky
- 4 ks papriky
- 2 lžíce zastudena lisovaného oleje
- 200 g žampionů
- 100 g ovčího sýra
- sůl a mletý bílý pepř
- 100 g kešu oříšků
Postup:
- Papriky rozpůlíme, zbavíme zrníček a omyjeme.
- Houby očistíme, rozkrájíme na čtvrtky a spolu s oříšky smažíme 5 – 10 minut na oleji.
- Smícháme se solí, pepřem i s na kostičky nakrájeným ovčím sýrem.
- Přidáme nasekanou petrželku a důkladně promícháme.
- Směsí naplníme papriky a dáme je na 15 – 20 minut grilovat.
- Každou papriku ještě ozdobíme petrželkou.
- Přílohou jsou výrobky z celozrnné mouky.
Polévka z hlívy ústřičné
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 1 lžičku soli
- ¾ – 1 l vody
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžíci majoránky
- 500 g hlívy ústřičné
- 3 stroužky česneku
- 2 ks cibule
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- 1 lžíci oleje lisovaného za studena
Na jíšku:
- 1 lžíci oleje lisovaného za studena
- 1 lžíci cereální mouky
Postup přípravy:
- Na rozpáleném oleji necháme zpěnit cibuli nakrájenou nadrobno.
- Potom k ní přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu a orestujeme.
- Zalijeme vodou a přisypeme papriku.
- Povaříme do změknutí.
- Polévku osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek i majoránku a promícháme.
- Nakonec vmícháme jíšku připravenou z mouky a oleje, necháme provařit.
- Pokud polévku z hlívy ústřičné doplníme dalamánkem nebo cereálním chlebem a dostaneme sacharidové hlavní jídlo.
Napsat komentář