Ryby a mořské plody

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D.

Nejčetnějšími minerály v rybách i plodech moře jsou kromě jódu i železo, selen, draslík, vápník a fosfor. Rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených omega-3 mastných kyselin.

Podívejte se nejoblíbenější metodu na detoxikaci organismu

Přínosy pravidelné konzumace mořských ryb

O přínosu pravidelné konzumace ryb existuje řada studií prokazujících například, že mořské plody přispívají ke snížení rizika srdečního infarktu a mrtvice. Tyto přínosy spočívají v obsahu omega-3 mastných kyselin, dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA), jež snižují množství triglyceridů v krvi.

Konzumovat rybí maso se doporučuje jedenkrát týdně. Sladkovodní i mořské ryby mají jemné krátkovláknité maso, které je velmi lehce stravitelné. Rybí maso je zdrojem bílkovin. Jedna porce by měla obsahovat 170 – 200 g masa.

Omega-3 mastné kyseliny také prospívají dětem při správném vývoji mozku a očí. Dále pomáhají lidem k odstranění depresí, úzkosti, mírní bipolární afektivní poruchu a ADHD. Někteří odborníci se taktéž domnívají, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají k zachování integrity mozkových neuronů. Další odborníci připouští, že konzumace rybího tuku může zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.

Nové výzkumy uvádí, že konzumace ryb může pomoci také proti vzniku autoimunitních onemocnění, jako jsou cukrovka prvního typu, i při chorobách spojených se sníženou funkcí štítné žlázy či při revmatické artritidě. Rybí maso v jídelníčku prospívá lidem s vysokým krevním tlakem, rakovinou střev, astmatem či lupenkou. V mase obsažené steroly snižují hodnotu cholesterolu a riziko vzniku trombózy.

Znáte, těchto 10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

Pozor na škodlivé látky a alergii

Rybí maso je tak kvalitní, jak kvalitní je prostředí, kde ryby žijí, a záleží i na způsobu lovu a chovu. Některé studie varují před obsahem rtuti, toxinů, umělých hnojiv, pesticidů a antibiotik, které se v rybách objevují. Vysoké množství těchto škodlivin prokazatelně obsahuje tuňák, žralok, mořská štika, sumec z Vietnamu, halibut, ústřice z Mexického zálivu, candát severoamerický a losos z chovných farem.

Losos z farmy je navíc krmen směsí geneticky upravených obilovin. Za bezpečné druhy ryb se považují volně žijící losos, pstruh, sardinky, organicky chovaný siven, treska polak, ančovičky, španělské makrely a sledi.

Je třeba být ve střehu, pokud jste na ryby alergičtí. Na pozoru by se také měli mít jedinci s onemocněním ledvin. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin v rybím mase, dochází ke zvýšení purinů ve stravě, což může vést až ke tvorbě krystalků kyseliny močové. Nadměrné požívání kalamár a krevet může některým osobám zvýšit cholesterol. Obecně je rybí maso pro nízký obsah sodíku doporučováno k dietnímu stravování.

Pro hubnutí nejsou vhodné tučné ryby upravené uzením, jako makrela, šproty, sardinky atd. Nejkaloričtější ryby a mořské plody jsou tuňák, makrela, losos, mečoun, halibut a krab. Nejméně kalorické ryby a plody moře jsou kalamáry, treska, humr, krevety a mlži.

Plody neboli dary moře označují mořské živočichy určené ke konzumaci, tj. ryby, korýše (krevety a humrovité) a měkkýše (chobotnice, mušle) a ostnokožce (ježovky, sumýši).

Sladkovodní ryby a obsah užitečných látek

Mezi kulinářsky nejoblíbenější české sladkovodní ryby patří jednoznačně kapr obecný. Dále lososovité ryby jako pstruh duhový a siven americký, lipan, vyprodukované býložravé ryby amur bílý a tolstolobik, dravé ryby jako je štika, candát, sumec, úhoř s okounem. Maso sladkovodních ryb je taktéž zdravé. Obsahuje 15 – 20 % snadno stravitelných bílkovin, minimální obsah tuků (1-35%), nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, D, E, K, B1, B6, F a jód.

Kloubus recenze: unikátní výživa kloubů, která skutečně funguje?

Rybí maso a živočichy lze připravovat všemi tepelnými způsoby. Jejich úprava je rychlá. Čerstvě zabitá a ihned upravená ryba má maso nejchutnější. Tučné ryby mají maso šťavnatější a křehčí než ryby libové. Marinováním (stačí 1 hodina) získává ryba výraznější chuť.

Rozmrazené maso se nesmí znovu mrazit. Vhodné byliny k ochucení ryb jsou například: šalvěj, rozmarýn, medvědí česnek, kopr, tymián, petrželka, estragon, bazalka nebo koriandr.