Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i plodech moře jsou kromě jódu i železo, selen, draslík, vápník a fosfor. Rybí tuk je bohatým zdrojem nenasycených omega-3 mastných kyselin.

Přínosy pravidelné konzumace mořských ryb

O přínosu pravidelné konzumace ryb existuje řada studií prokazujících například, že mořské plody přispívají ke snížení rizika srdečního infarktu a mrtvice. Tyto přínosy spočívají v obsahu omega-3 mastných kyselin, dokosahexaenové (DHA) a eikosapentaenové (EPA), jež snižují množství triglyceridů v krvi.

Konzumovat rybí maso se doporučuje jedenkrát týdně. Sladkovodní i mořské ryby mají jemné krátkovláknité maso, které je velmi lehce stravitelné. Rybí maso je zdrojem bílkovin. Jedna porce by měla obsahovat 170 – 200 g masa.

Omega-3 mastné kyseliny také prospívají dětem při správném vývoji mozku a očí. Dále pomáhají lidem k odstranění depresí, úzkosti, mírní bipolární afektivní poruchu a ADHD. Někteří odborníci se taktéž domnívají, že omega-3 mastné kyseliny pomáhají k zachování integrity mozkových neuronů. Další odborníci připouští, že konzumace rybího tuku může zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.

Nové výzkumy uvádí, že konzumace ryb může pomoci také proti vzniku autoimunitních onemocnění, jako jsou cukrovka prvního typu, i při chorobách spojených se sníženou funkcí štítné žlázy či při revmatické artritidě. Rybí maso v jídelníčku prospívá lidem s vysokým krevním tlakem, rakovinou střev, astmatem či lupenkou. V mase obsažené steroly snižují hladinu cholesterolu a riziko vzniku trombózy.

Pozor na škodlivé látky a alergii

Rybí maso je tak kvalitní, jak kvalitní je prostředí, kde ryby žijí, a záleží i na způsobu lovu a chovu. Některé studie varují před obsahem rtuti, toxinů, umělých hnojiv, pesticidů a antibiotik, které se v rybách objevují. Vysoké množství těchto škodlivin prokazatelně obsahuje tuňák, žralok, mořská štika, sumec z Vietnamu, halibut, ústřice z Mexického zálivu, candát severoamerický a losos z chovných farem.

Losos z farmy je navíc krmen směsí geneticky upravených obilovin. Za bezpečné druhy ryb se považují volně žijící losos, pstruh, sardinky, organicky chovaný siven, treska polak, ančovičky, španělské makrely a sledi.

Je třeba být ve střehu, pokud jste na ryby alergičtí. Na pozoru by se také měli mít jedinci s onemocněním ledvin. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin v rybím mase, dochází ke zvýšení purinů ve stravě, což může vést až ke tvorbě krystalků kyseliny močové. Nadměrné požívání kalamár a krevet může některým osobám zvýšit cholesterol. Obecně je rybí maso pro nízký obsah sodíku doporučováno k dietnímu stravování.

Pro hubnutí nejsou vhodné tučné ryby upravené uzením, jako makrela, šproty, sardinky atd. Nejkaloričtější ryby a mořské plody jsou tuňák, makrela, losos, mečoun, halibut a krab. Nejméně kalorické ryby a plody moře jsou kalamáry, treska, humr, krevety a mlži.

Plody neboli dary moře označují mořské živočichy určené ke konzumaci, tj. ryby, korýše (krevety a humrovité) a měkkýše (chobotnice, mušle) a ostnokožce (ježovky, sumýši).

Sladkovodní ryby a obsah užitečných látek

Mezi kulinářsky nejoblíbenější české sladkovodní ryby patří jednoznačně kapr obecný. Dále lososovité ryby jako pstruh duhový a siven americký, lipan, vyprodukované býložravé ryby amur bílý a tolstolobik, dravé ryby jako je štika, candát, sumec, úhoř s okounem. Maso sladkovodních ryb je taktéž zdravé. Obsahuje 15 – 20 % snadno stravitelných bílkovin, minimální obsah tuků (1-35%), nenasycené mastné kyseliny, vitamíny A, D, E, K, B1, B6, F a jód.

Rybí maso a živočichy lze připravovat všemi tepelnými způsoby. Jejich úprava je rychlá. Čerstvě zabitá a ihned upravená ryba má maso nejchutnější. Tučné ryby mají maso šťavnatější a křehčí než ryby libové. Marinováním (stačí 1 hodina) získává ryba výraznější chuť. Rozmrazené maso se nesmí znovu mrazit. Vhodné byliny k ochucení ryb jsou například: šalvěj, rozmarýn, medvědí česnek, kopr, tymián, petrželka, estragon, bazalka nebo koriandr.

Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Ryby a mořské plody – Proč je jíst a na co si dát pozor

Dnešní doba si žádá nízkoenergetickou stravu a tak stoupá i obliba rybího masa a mořských plodů. Mořské ryby jsou pro nás důležitým zdrojem přírodního jódu, obsahují rybí tuk, proteiny, stopové prvky a množství vitamínů A, B, a D. Nejčetnějšími minerály v rybách i...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

3 TIPY na efektivní cviky pro hezčí a větší prsa

I pod vašimi prsy se ukrývají svaly, a to pořádně „rozlehlé“ prsní svalstvo. Díky těmto svalům, si můžete váš dekolt vymodelovat, jen je zapotřebí pravidelně cvičit. Mnoho obéznějších žen, nechce údajně hubnout, právě díky tomu, že se bojí o své horní partie. Ale je...

Vánoce a štíhlá linie? Jde to vůbec dohromady?

Vánoční svátky jsou pro mnoho lidí nejen svátky klidu, pohody, rozdávání dárečků a scházení se s rodinou, ale také svátky, kdy se nijak extra na zdravou stranu nehledí. Všude je plno jídla a jdete z návštěvy do návštěvy. A toto jídlo, respektive značné neomezování se,...

Racionální výživa k udržení zdraví i hubnutí – Vyvážená strava

Racionální výživa je slovní spojení, které dříve či později uslyšíte, chcete-li vařit a žít zdravě. Nejde o dietu, ale o zdravý způsob stravování. Racionální výživa by neměla obsahovat velké množství tuků a jednoduchých cukrů či jiných potravin, které jsou označeny za...
Zdravé stravování se bez těchto hlavních zásad neobejde

Abychom byli zdraví, měli BMI v normě a dožili se vysokého věku, náš jídelníček by měl být správně vyvážený co do obsahu a poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Měl by také obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Konzumované...

Hlavní zásady zdravého stravování u dětí

Zásady zdravého stravování jsou jednou z důležitých hodnot, kterou můžete předat svým dětem. Pokud jim půjdete příkladem, nebudete jim předčasně předávat zodpovědnost za výběr konzumovaných potravin a dokážete jim vysvětlit pozitiva a negativa jednotlivých potravin či...

10 tipů na zdravé sladkosti se kterými bude hubnutí chutnější

První chuť, kterou ve svém životě poznáme, je sladká chuť mateřského mléka. Proto se nám nevyhnutelně zapíše do podvědomí a máme ji doživotně spojenou s pocitem lásky a bezpečí. Je pochopitelné, že se v životě chuť na něco sladkého objevuje. Není však v pořádku, jakou...

Jak funguje nízkosacharidová strava – Hubneme zdravě

V poslední době je téma nízkosacharidového stravování jedním z nejdiskutovanějších na sociálních médiích. Low Carb (LC) nebo také LCHF (Low Carb High Fat) je anglické označení způsobu stravování, kdy je oproti běžným výživovým doporučením výrazně snížen příjem...

Dětská obezita a jak s ní bojovat – Rodiče zamyslete se!

Obezita již dávno není doménou dospělých jedinců. Podle nejnovějších studií je obézních až 30 % českých dětí. K lepšímu trendu nepřispívá, že si většinová společnost stále myslí, že na vině jsou geny. Nadváhu tedy berou jako nemoc, které nejde předcházet. Opravdu...

Fakta o mouce, která možná neznáte

Nejběžnější konzumovanou moukou u nás je mouka pšeničná. Pečou se z ní rohlíky, nejlevnější druhy chleba i sladké pečivo. Nízká pořizovací cena je však její jedinou výhodou. Naopak její konzumace má spoustu zdravotních negativ. Pšenice je jednou z nejšlechtěnějších...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.

Related Post