Špaldová mouka neboli špalda: Účinky na zdraví

Špaldová mouka nebo také špalda je staročeské slovo, které označuje špaldovou pšenici. Jedná se o starobylý druh pšenice, u které dnes znovu objevujeme její významné nutriční hodnoty i mnohostrannost jejího využití.

V Evropě se tento druh pšenice pěstoval již před 8 000 lety. Pěstovali ji jak staří Egypťané, tak i Germánské národy a Keltové. Později však její pěstování ustoupilo šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy.

Špaldová mouka a její složení

Ve 100 gramech mouky:

Nebojte se vlastní váhy a zhubněte
  • sacharidy: 72,6 g
  • bílkoviny: 11 g
  • tuky: 1,9 g
  • vláknina: 9 g
  • minerály: železo, fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek, selen, mangan, měď, sodík
  • vitaminy: A, E, vitaminy skupiny B a kyselina listová

+ Výhody špaldové mouky

Lidé, kteří jedí celozrnné obilniny mají nižší riziko vzniku mozkové mrtvice a infarktu myokardu. Výzkumy potvrzují, že u lidí, kteří jedli ponejvíce celozrnné obilniny, bylo riziko vzniku mrtvice o celých 14 % nižší. Vysoký příjem celozrnných obilnin vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění až o 21 %.

Výhody špaldy:

  • oříšková chuť,
  • zanedbatelné procento tuku,
  • bohatá na minerály, hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny skupiny B,
  • obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin,
  • vysoký obsah vlákniny a je doporučována ke konzumaci při potížích s trávením,
  • špalda je lépe stravitelná než šlechtěná pšenice,
  • krátká doba vaření,
  • vysoký obsah tzv „pomalých“ sacharidů,
  • potraviny ze špaldové mouky mají vysokou sytící schopnost.

Chtěli byste se zdravěji stravovat, ale otravuje vás dlouhá příprava nevíte, co přesně jíst? Pak doporučujeme ketonové balíčky od Ketomix, KetoFit nebo KetoDiet, se kterými bude vše snažší. Čtenářky si nemohou vynachválit rychlou přípravu, chuť, ale hlavně účinnost.

Pozitivní zdravotní účinky špaldy

  1. Množství rostlinných estrogenů (fytoestrogenů), obsažených v okrajových vrstvách zrn, je vhodné využívat při hormonálně způsobených druzích nádorů.
  2. Špaldová mouka dokáže snížit cholesterol, vyživuje klouby, kosti, vlasy, pokožku i nehty a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob.
  3. Po konzumaci špaldy nehrozí prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, a proto se jí nemusí bát ani diabetici. Lidé, kteří jedí velké množství celozrnných obilovin, mají o 32 % menší riziko vzniku diabetu 2. typu.
  4. Pomáhá snižovat krevní tlak i předcházet obezitě.
  5. Podporuje imunitní systém.
  6. Pomáhá v boji s migrénami.
  7. Předchází žlučníkovým kamenům.

– Nevýhody špaldové mouky

Přestože je špalda považována za zdravou potravinu, některým lidem může její konzumace uškodit. Mezi takové lidi patří všichni ti, kteří nesnáší lepek nebo trpí syndromem dráždivého tračníku. Jedním ze známých spouštěcích faktorů syndromu dráždivého tračníku jsou látky patřící do skupiny sacharidů s krátkým řetězcem. Stejně jako pšenice, i špalda obsahuje významné množství těchto sacharidů s krátkým řetězcem, které mohou u citlivých lidí vyvolat příznaky syndromu dráždivého tračníku.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Bez těchto hlavních zásad se ve zdravém stravování neobejde

Lepek je název pro směs gliadinu a gluteninu, což jsou bílkoviny, které se nachází v obilninách, jako jsou pšenice, špalda, ječmen nebo žito. U lidí, kteří trpí celiakií, lepek vyvolává autoimunitní reakci, která způsobuje zánět v tenkém střevě.

Toto závažné onemocnění lze vyléčit pouze doživotním dodržováním bezlepkové diety. Lidé s neceliakální přecitlivělostí na lepek mohou také zažívat další nepříjemné příznaky, pokud si nedávají pozor a jedí lepek. Nejčastěji se jedná o zažívací potíže.

Recepty ze špaldové mouky

Špaldová mouka je skvělá k přípravě sladkých i slaných pokrmů. Vyzkoušet můžete špaldové pečivo, koláč, palačinky, lívance nebo třeba domácí těstoviny. Vhodná je také do sušenek nebo zdravějších variant vánočního cukroví.

1. Špaldové sušenky

Potřebujete:

  • 300 g špaldové mouky
  • 200 g rostlinného tuku
  • 1 ks mrkve
  • 100 g medu
  • 2 lžíce kokosu
  • zázvor

Postup:

  • Ze surovin zpracujte těsto a dejte ho do lednice asi na hodinu.
  • Pak těsto rozválejte na plát (max. 5 mm) a vykrajujeme sušenky.
  • Pečte při mírné teplotě (150 °C) asi tak 15 minut.

Vyzkoušejte vajíčkovou dietu bohatou na vysoký obsah bílkovin

2. Domácí špaldové loupáky

Na 6 porcí potřebujete:

  • 250 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 125 g mandlového mléka
  • 50 g cukru z kokosových květů
  • 50 g řepkového oleje
  • lžičku sušeného droždí
  • špetku himalájské soli
  • špetka mleté vanilky
  • lžičku čekankového sirupu
  • mletý mák na posypání

Postup:

  • Mouku, cukr, sůl, vanilku a droždí zlehka promíchejte.
  • Vlažné mléko a olej přilijte k suchým ingrediencím.
  • Zadělejte těsto, poprašte ho moukou a zakryté ho nechte alespoň 2 hodiny kynout.
  • Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly. Každý díl rozválejte do tvaru trojúhelníku.
  • Rozválené těsto zaviňte od širší strany směrem ke špičce, konce rohlíku zahněte směrem dovnitř.
  • Rohlíky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte další hodinu kynout.
  • Vykynuté loupáky potřete rozšlehaným mlékem spolu se sirupem, posypte mákem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut.

8 výhod kefíru: Jak je kefír zdraví prospěšný?

3. Domácí špaldové nudle do polévky

Na 8 porcí potřebujete:

  • 160 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 3 lžíce vody

Postup:

  • Mouku nasypte do mističky a uprostřed udělejte důlek.
  • Do důlku přidejte jedno vejce, sůl a vodu.
  • Pomocí nože nebo vidličky začněte směs pomalu míchat.
  • Těsto přendejte na pomoučněný vál a začněte rukama zpracovávat kompaktní těsto.
  • Hotové těsto vyválejte na co nejtenčí placku. Tu pak přendejte na čistou utěrku a nechte krátce oschnout. Stačí 5 minut z každé strany.
  • Těsto nakrájejte na cca 3 centimetry silné pruhy, naskládejte je na sebe a začněte krájet slabé nudličky.
  • Nudle můžete okamžitě použít k přípravě polévky. Jestliže si je ale chcete ponechat do zásoby, rozprostřete je na suchou utěrku, aby mohly pořádně proschnout a neslepily se. Suché nudle skladujte v uzavíratelné nádobě.

Využití špaldové mouky je skutečně všestranné. Špaldovou mouku můžete vyměnit za pšeničnou a připravovat z ní všechno stejně jako jste byli zvyklí z té klasické. Klidně si z ní upečte koláč, těstoviny, palačinky, knedlík, či chléb.

V obchodě si můžete koupit již hotové výrobky – špaldové těstoviny, pekařské výrobky, špaldový nápoj, či dokonce špaldovou kávu, která je bez kofeinu a vyniká skvělou chutí.

Nejnovější příspěvky

KetoDiet - Lahodné snídaně