Acidóza a alkalóza jsou termíny užívané k popsání abnormální situace, která je způsobena nadbytkem kyselin nebo alkalických látek v krvi. Tato nerovnováha je vyvolána celou řadou stavů či nemocí.
Naše tělo udržuje hodnotu pH krve od 7,31 do 7,42. Během látkové výměny v našem organismu neustále vznikají kyseliny – močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Dokud tělo může brát zásadité látky k neutralizaci přebytečných kyselin z vyvážené stravy, je vše v pořádku.
Pokud ale zásady v jídelníčku chybí, musí začít čerpat z vlastních zásob, z vaziva, cév a kostí, případně nadbytečné kyseliny, které tělo už nedokáže vyloučit přirozenými cestami, uložit na místa a do orgánů, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde tak k jejich bezprostřednímu poškození.
Nezapomeňte, že čistá voda také dokáže zázraky o kterých možná nevíte
Příčiny překyselení organismu
Nejčastějšími příčinami jsou:
- nekompenzovaný stres
- nevhodné složení stravy, přemíra polotovarů
- nadměrné užívání alkoholu, kouření
- mělké tzv. hrudní dýchání
- vyšší věk
- stolování ve spěchu, bez žvýkání
- nedostatek vitamínů a minerálů v organismu
- nedostatečný pitný a spánkový režim
- chemická léčiva
Příznaky překyselení organismu jsou například únava a podrážděnost, tlak v oblasti žaludku, střídání průjmu a zácpy, bolest hlavy, svalů a zad, ekzém, deprese, zvýšená náchylnost k infekčním onemocněním, gynekologické potíže.
Výčet závažných nemocí z dlouhodobého překyselení čítá alergii, astma, ekzémy, sennou rýmu, depresi, neuralgii, poruchy spánku, bolesti hlavy, migrénu, výkyvy nálad, aterosklerózu, infarkt myokardu, mozkovou mrtvici, usazování cholesterolu, bércové vředy, hemeroidy, zánět žil, revmatickou artritidu, artrózu, tenisový loket, bolesti v zádech, akutní a chronickou bronchitidu, cukrovku, nadváhu, celulitidu, dnu, osteoporózu, gastritidu, pálení žáhy, dvanácterníkový vřed, zažívací potíže, zácpu, kožní problémy, mykózu, vypadávání vlasů, náhlou ztrátu sluchu, návaly horka v menopauze, lámavost nehtů, vypadávání vlasů, neplodnost, poruchy potence, oční problémy, onemocnění jater, vznětlivost, onemocnění ledvin, potivost, tělesný pach, stárnutí buněk, rakovinu, roztroušenou sklerózu, zubní kazy, paradentózu, zápach z úst a žlučové kameny.
Znáte, těchto 12 pohybových aktivit, díky kterým budete zdravější a začnete hubnout
6 hlavních tipů na odkyselení organismu
Řešením překyseleného organismu není užívání léků, jak si většina lidí myslí. Léky nic nevyřeší, jen odstraní projev nemoci, nikoliv její příčinu. Navíc zatěžují játra a tím dále překyselují organismus. Účinnější a šetrnější variantou je celková změna životního stylu.
- Úprava stravování – zvýšení množství zásadotvorných potravin v jídelníčku a snížení těch kyselinotvorných.
- Zvýšení pitného režimu – s důrazem na čaj z fenyklu, pampelišky, kopřivy nebo ženšenu.
- Očistné koupele – solné nebo rašelinové.
- Zvýšení pohybové zátěže a snížení míry stresu v denním životě.
- Doplňky stravy – Blendea Supergreens, přípravky z aloe vera apod.
- Jedlá soda – doporučená denní dávka pro vnitřní užití je jedna osmina čajové lžičky na 2,5 dl vody se čtvrtkou citronu (pro vyvážení sodíku draslíkem), přičemž příjem sody za 24 hodin by neměl překročit 1 a půl až 2 lžičky! Jedlá soda není vhodná u pacientů s chronickou plicní chorobou a při srdečních onemocněních. V případě, že pravidelně užíváte jakékoliv léky, poraďte se nejdříve s lékařem nebo lékárníkem.
Chcete se zdravěji stravovat a konečně zhubnout? Pak doporučujeme si přečíst recenze na produkty Ketofit a Ketomix
7 tip – Potraviny na odkyselení organismu
Podle specialistky na výživu Marcely Kosinové má být správný poměr kyselin a zásad ve stravě 80 ku 20.
Navyšte zásadotvorné potraviny:
- ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, zázvor, česnek, cibule, rajčata, květák, mrkev, celer, řepa, zeleninová nať, hlávkový salát, kapusta, nepasterizované olivy, syrové brambory
- sušené fíky, hrušky, meloun, mango, hrozinky, pomeranče, banány, jablka, maliny, meruňky, citrón
- čistý lecitin, houby, černá melasa, jablečný ocet, med, fazole, nepražené a nesolené ořechy
- mladý ječmen, chlorella, zelený a bylinný čaj
Omezte kyselinotvorné potraviny:
- vepřové, telecí, hamburgery, hovězí, krocan, kuře, uzeniny, vejce
- ryby, ústřice krab, humr, mořští raci
- pivo, víno, likéry, káva, černý čaj, perlivé nápoje
- cukr, vinný a běžný ocet, čokoláda, rebarbora, ořechy, margarín
- bílá rýže, čočka, oves, těstoviny a pečivo z bílé mouky, celozrnný chleba
- mléčné výrobky
Napsat komentář