Jak na jaterní dietu: Ukázky jídelníčků

Játra se podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů. Účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. Na stavu našich jater se podílí strava, kouření a pití alkoholických nápojů. Zdraví našich jater mohou poškozovat i některé léky, zejména ty volně prodejné.

Co je to jaterní dieta?

Jaterní dieta je stravovací režim pro osoby trpící chronickými chorobami jater. Patří sem například zánět jater (hepatitida) či cirhóza jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater.

Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě. Naneštěstí játra jsou tělesným orgánem, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená zhruba podle stejných zásad jako dieta žlučníková. Je však méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny.

Získejte jídelniček ZDARMA od Ketomix

Víte, proč jíst červenou čočku? Jak je zdraví prospěšná + 4 RECEPTY

Jaterní dieta by měla obsahovat velké množství libového masa. Počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny jako ve žlučníkové dietě, mastíme poloviční dávkou než při jiných dietách a jen čerstvým nepřepáleným máslem.

Jaterní dieta a nevhodné potraviny

Mezi zakázané potraviny při jaterní dietě patří:

  • tučná jídla (hranolky, sádlo, majonéza)
  • tučné maso (koleno, bůček)
  • uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy)
  • koření (chilli, paprika)
  • tučné ryby (makrela, losos)
  • luštěniny
  • nadýmavá zelenina a ovoce
  • kakao, čokoláda
  • kynuté pečivo
  • silná káva a alkoholické nápoje.

Víte, jak se sestavují kalorické tabulky a k čemu jsou vůbec dobré?

Jaterní dieta a vhodné potraviny

Vhodnými potravinami při jaterní dietě jsou:

  • zdravé tuky (olivový či řepkový olej, máslo v malém množství)
  • libové maso (kuře, králík, netučné ryby)
  • pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto)
  • polotučné mléčné výrobky (tvaroh, žervé, jogurty)
  • ovoce (citrusy, banány, jablka bez slupky)
  • zelenina (brambory, mrkev, rajčata, brokolice, červená řepa, listová zelenina)
  • vejce (max 1x denně)
  • přílohy (těstoviny, rýže)
  • nápoje (čistá neperlivá voda, čaje, ovocné šťávy).

Znáte, těchto 5 tipů, jak zhubnout břicho a boky jednou provždy

Jaterní dieta – jídelníček

Tipy na snídaně:

  • ovesná kaše vařená ve vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán
  • starší pečivo, lučina, zelenina
  • polotučný jogurt, ovoce
  • pečivo, troška másla, vejce, mrkev

Tipy na svačiny:

  • ovocný tvaroh
  • oloupané jablko/banán
  • mrkvový salát/ovocný salát
  • čerstvě vylisovaná ovocná šťáva
  • acidofilní mléko/nízkotučný kefír

Tipy na obědy:

  • kuřecí plátky připravené bez tuku s bramborami, rajče
  • pečené kuře, rýže, jablečný kompot
  • krůtí plátek se zeleninou a těstovinami
  • rizoto s kuřecím masem, listový salát
  • kuskus se zeleninou a zakysanou smetanou
  • pstruh, vařené brambory, červená řepa

Tipy na večeře:

  • variace listových salátů, kozí sýr, pečivo
  • starší pečivo, kousek másla, libová kuřecí šunka, mrkev
  • zeleninový listový salát, vařené vejce
  • rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev, těstoviny
  • starší pečivo, žervé, rajče

Unikátní Chia Shake dietní koktejl, který vám pomůže zhubnout, jako nám v redakci

Jaterní dieta – Ukázky receptů na obědy a večeře

 Zdravé ovocné knedlíky bez soli a tuku

Potřebujeme:

  • 250 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 50 g bramborového škrobu
  • 150 g polohrubé mouky
  • jahody/meruňky
  • trochu medu na doslazení
  • 30 ml rostlinného oleje

Postup:

  1. Ze všech surovin zpracujeme nelepivé těsto.
  2. Poté tvarujeme knedlíčky, které plníme ovocem dle chuti.
  3. Vytvarované knedlíčky vaříme ve vroucí nesolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.

Brambory se zelenými fazolkami a sýrem

Potřebujeme:

  • 5 – 6 brambor
  • dvě hrsti zelené fazolky
  • nízkotučný sýr
  • sůl, pepř
  • tymián

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce, očistíme a nakrájíme.
  2. Opečeme je na trošce propuštěného másla, přidáme sůl, pepř a tymián.
  3. Fazolky uvaříme ve vodě a přimícháme k bramborám.
  4. Posypeme nastrouhaným sýrem.

Pohankový nákyp s tvarohem

Potřebujeme:

  • 600 g měkkého plnotučného tvarohu
  • 300 g pohankových těstovin
  • 40 g másla
  • 1 dl plnotučného mléka
  • 2ks vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • sůl

Postup:

  1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a propláchneme vlažnou vodou, aby se neslepily.
  2. Tvaroh rozmícháme s mlékem, rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem.
  3. Přidáme okapané těstoviny a dobře promícháme.
  4. Směs dáme do formy vymazané máslem nebo rostlinným tukem.
  5. Ve vodní lázni (formu vložíme do hrnce s horkou vodou) zapečeme.

Doplňte nedostatek estrogenu s FEMINUS, protože pro vaše tělo je nezbytným prvkem k vitálnějšímu a zdravějšímu žití.

Masová polévka

Potřebujeme:

  • 200 g hovězího masa
  • 100 g libového vepřového masa
  • 60 g kořenové zeleniny
  • 50 g brambor
  • 10 g pohankové mouky
  • 10 g másla nebo rostlinného tuku
  • 2 dcl kysané smetany
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 ks citronu
  • ½ ks cibule
  • 1 ks bobkového listu
  • rajčatový protlak, petrželka, sůl – na dochucení

Postup:

  1. Maso rozkrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  2. K poloměkkému masu přidáme nastrouhanou zeleninu, brambor nakrájený na kostičky a rajčatový protlak.
  3. Pohankovou mouku nasucho opražíme, zředíme vývarem z cibule a bobkového listu a vmícháme do polévky.
  4. Vaříme, až je maso i zelenina měkké.
  5. Nakonec přidáme do polévky okapaný sterilovaný hrášek, sekanou petrželku a čerstvé máslo či rostlinný tuk.
  6. Hotovou polévku podle chuti přisolíme nebo přikyselíme citrónovou šťávou.
  7. Smetanu přidáváme do polévky až při podávání.

Ukázky receptů při jaterní dietě – na svačiny

Pomazánka z pečené dýně a avokáda

Potřebujeme:

  • 300 g máslové dýně
  • avokádo
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Máslovou dýni nakrájíme na kousky a pečeme asi půlhodiny.
  2. Potom rozmixujeme spolu s avokádem a ostatními přísadami.

Ovocný salát

Potřebujeme:

  • 2 ks pomerančů
  • 2 ks jablek
  • 1 ks citrónu
  • 2 lžíce polotučné smetany

Postup:

  1. Oloupaná jablka nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou.
  2. Potom vmícháme pomeranče nakrájené na kostičky.
  3. Nakonec do salátu vmícháme smetanu.
  4. Salát podáváme vychlazený.

42 tipů, kterými nastartujete hubnutí

Získej ZDARMA 42 tipům kterými nastartuješ své hubnutí. Na tipech jsme si dali záležet, protože chceme svým čtenářkám a čtenářům nabídnou osvědčené rady, které vám pomohou s úpravou vaší postavy.

Stačí jen níže vyplnit, kam ti máme tipy poslat.


Nejnovější příspěvky

Ebook: 42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout

42 tipů, kterých se držet, pokud chcete zhubnout – ZDARMA

Proces hubnutí, není o tom, že si vezmete zázračnou pilulku a všechny „špěčky“ a povislá postava, zmizí.. Zdravý životní styl a proces hubnutí, je celek, který nejde ničím obejít.

Pokud to s hubnutím myslíte vážně, rozhodně byste měli znát těchto 42 tipů na hubnutí.