Játra se podílejí se na metabolismu sacharidů, což je látková přeměna cukrů. Účastní se látkové přeměny tuků a odbourávají z těla škodliviny. Na stavu našich jater se podílí strava, kouření a pití alkoholických nápojů. Zdraví našich jater mohou poškozovat i některé léky, zejména ty volně prodejné.
Co je to jaterní dieta?
Jaterní dieta je stravovací režim pro osoby trpící chronickými chorobami jater. Patří sem například zánět jater (hepatitida) či cirhóza jater. Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater.
Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin. Dieta se musí dodržovat přísně a dlouhodobě. Naneštěstí játra jsou tělesným orgánem, který má největší schopnost regenerace. Jaterní dieta je sestavená zhruba podle stejných zásad jako dieta žlučníková. Je však méně přísná a jsou do ní v hojné míře zařazeny bílkoviny.
Víte, proč jíst červenou čočku? Jak je zdraví prospěšná + 4 RECEPTY
Jaterní dieta by měla obsahovat velké množství libového masa. Počet vajec je omezen na 1 kus denně. Tuky jsou omezeny jako ve žlučníkové dietě, mastíme poloviční dávkou než při jiných dietách a jen čerstvým nepřepáleným máslem.
Jaterní dieta a nevhodné potraviny
Mezi zakázané potraviny při jaterní dietě patří:
- tučná jídla (hranolky, sádlo, majonéza)
- tučné maso (koleno, bůček)
- uzeniny (salámy, buřty, paštika, konzervy)
- koření (chilli, paprika)
- tučné ryby (makrela, losos)
- luštěniny
- nadýmavá zelenina a ovoce
- kakao, čokoláda
- kynuté pečivo
- silná káva a alkoholické nápoje.
Víte, jak se sestavují kalorické tabulky a k čemu jsou vůbec dobré?
Jaterní dieta a vhodné potraviny
Vhodnými potravinami při jaterní dietě jsou:
- zdravé tuky (olivový či řepkový olej, máslo v malém množství)
- libové maso (kuře, králík, netučné ryby)
- pečivo (nekynuté koláče, tvarohové těsto, bramborové těsto)
- polotučné mléčné výrobky (tvaroh, žervé, jogurty)
- ovoce (citrusy, banány, jablka bez slupky)
- zelenina (brambory, mrkev, rajčata, brokolice, červená řepa, listová zelenina)
- vejce (max 1x denně)
- přílohy (těstoviny, rýže)
- nápoje (čistá neperlivá voda, čaje, ovocné šťávy).
Znáte, těchto 5 tipů, jak zhubnout břicho a boky jednou provždy
Jaterní dieta – jídelníček
Tipy na snídaně:
- ovesná kaše vařená ve vodě s trochou polotučného mléka, slazená medem, banán
- starší pečivo, lučina, zelenina
- polotučný jogurt, ovoce
- pečivo, troška másla, vejce, mrkev
Tipy na svačiny:
- ovocný tvaroh
- oloupané jablko/banán
- mrkvový salát/ovocný salát
- čerstvě vylisovaná ovocná šťáva
- acidofilní mléko/nízkotučný kefír
Tipy na obědy:
- kuřecí plátky připravené bez tuku s bramborami, rajče
- pečené kuře, rýže, jablečný kompot
- krůtí plátek se zeleninou a těstovinami
- rizoto s kuřecím masem, listový salát
- kuskus se zeleninou a zakysanou smetanou
- pstruh, vařené brambory, červená řepa
Tipy na večeře:
- variace listových salátů, kozí sýr, pečivo
- starší pečivo, kousek másla, libová kuřecí šunka, mrkev
- zeleninový listový salát, vařené vejce
- rybí filé připravené bez tuku, vařená mrkev, těstoviny
- starší pečivo, žervé, rajče
Unikátní Chia Shake dietní koktejl, který vám pomůže zhubnout, jako nám v redakci
Jaterní dieta – Ukázky receptů na obědy a večeře
Zdravé ovocné knedlíky bez soli a tuku
Potřebujeme:
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 50 g bramborového škrobu
- 150 g polohrubé mouky
- jahody/meruňky
- trochu medu na doslazení
- 30 ml rostlinného oleje
Postup:
- Ze všech surovin zpracujeme nelepivé těsto.
- Poté tvarujeme knedlíčky, které plníme ovocem dle chuti.
- Vytvarované knedlíčky vaříme ve vroucí nesolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
Brambory se zelenými fazolkami a sýrem
Potřebujeme:
- 5 – 6 brambor
- dvě hrsti zelené fazolky
- nízkotučný sýr
- sůl, pepř
- tymián
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce, očistíme a nakrájíme.
- Opečeme je na trošce propuštěného másla, přidáme sůl, pepř a tymián.
- Fazolky uvaříme ve vodě a přimícháme k bramborám.
- Posypeme nastrouhaným sýrem.
Pohankový nákyp s tvarohem
Potřebujeme:
- 600 g měkkého plnotučného tvarohu
- 300 g pohankových těstovin
- 40 g másla
- 1 dl plnotučného mléka
- 2ks vajec
- 1 balíček vanilkového cukru
- sůl
Postup:
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme je a propláchneme vlažnou vodou, aby se neslepily.
- Tvaroh rozmícháme s mlékem, rozšlehaným vejcem a vanilkovým cukrem.
- Přidáme okapané těstoviny a dobře promícháme.
- Směs dáme do formy vymazané máslem nebo rostlinným tukem.
- Ve vodní lázni (formu vložíme do hrnce s horkou vodou) zapečeme.
Doplňte nedostatek estrogenu s FEMINUS, protože pro vaše tělo je nezbytným prvkem k vitálnějšímu a zdravějšímu žití.
Masová polévka
Potřebujeme:
- 200 g hovězího masa
- 100 g libového vepřového masa
- 60 g kořenové zeleniny
- 50 g brambor
- 10 g pohankové mouky
- 10 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 dcl kysané smetany
- 1 lžíce sterilovaného hrášku
- 1 ks citronu
- ½ ks cibule
- 1 ks bobkového listu
- rajčatový protlak, petrželka, sůl – na dochucení
Postup:
- Maso rozkrájíme na malé kousky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
- K poloměkkému masu přidáme nastrouhanou zeleninu, brambor nakrájený na kostičky a rajčatový protlak.
- Pohankovou mouku nasucho opražíme, zředíme vývarem z cibule a bobkového listu a vmícháme do polévky.
- Vaříme, až je maso i zelenina měkké.
- Nakonec přidáme do polévky okapaný sterilovaný hrášek, sekanou petrželku a čerstvé máslo či rostlinný tuk.
- Hotovou polévku podle chuti přisolíme nebo přikyselíme citrónovou šťávou.
- Smetanu přidáváme do polévky až při podávání.
Ukázky receptů při jaterní dietě – na svačiny
Pomazánka z pečené dýně a avokáda
Potřebujeme:
- 300 g máslové dýně
- avokádo
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Máslovou dýni nakrájíme na kousky a pečeme asi půlhodiny.
- Potom rozmixujeme spolu s avokádem a ostatními přísadami.
Ovocný salát
Potřebujeme:
- 2 ks pomerančů
- 2 ks jablek
- 1 ks citrónu
- 2 lžíce polotučné smetany
Postup:
- Oloupaná jablka nastrouháme a zakapeme citrónovou šťávou.
- Potom vmícháme pomeranče nakrájené na kostičky.
- Nakonec do salátu vmícháme smetanu.
- Salát podáváme vychlazený.
Napsat komentář