Existují různé druhy čočky. Všechny jsou bohaté na bílkoviny a přirozeně bezlepkové. Měly by proto tvořit nedílnou součást našich jídelníčků. Mezi nejznámější druhy patří čočka hnědá a zelená. Dále můžeme zakoupit čočku žlutou, černou i stále oblíbenější červenou.
Červená čočka je lehce stravitelná, není ji nutné namáčet a je uvařená již za 15 minut. Většinou se prodává jako loupaná. Jako jedna z mála luštěnin nekvasí, tudíž nenadýmá. Proto je vhodná i pro malé děti a kojící matky.
Červená čočka a zdraví
Čočka je úžasným zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny i živin. Konzumací čočky získáte 2 % denní doporučené dávky vitamínu C, 10 % vitamínu B6, 18 % železa, 1 % vápníku a 9 % hořčíku. Jeden šálek čočky obsahuje cca 18 gramů bílkovin. Nahradí tedy v jídelníčku maso i vejce.
Ve 100 gramech červené čočky najdete:
- 116 kalorií
- 0,4 g tuku
- 2 mg sodíku
- 369 mg draslíku
- 20 g sacharidů
- 8 g vlákniny
- 9 g bílkovin
- 1,8 g cukru.
Další benefity konzumace červené čočky
Červená čočka obsahuje hodně antioxidantů, které předcházejí nebo minimalizují poškození buněk, tkání a zabraňují rychlému stárnutí. Má extrémně nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky.
TIP NA PRODUKT: Chia Shake – unikátní dietní koktejl, který vám pomůže zhubnout
Je plná vlákniny, která pomáhá urychlit trávení, díky čemuž můžete zabránit výkyvům hladiny cukru v krvi. Množství tuků v červené čočce je ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout a konzumovat potraviny s nízkým obsahem tuku. Červená čočka neobsahuje cholesterol.
Jak ochutit červenou čočku
K červené čočce se hodí nejenom směs typicky českých chutí jako majoránka, cibule, česnek a kmín, také ji výborně dochutí koření z teplých krajin. Například paprika, římský kmín, pepř, skořice, kari koření a další indické či marocké hotové směsi koření. Žlutě barvící kurkuma navíc podstatně vylepší její blednoucí barvu během vaření.
4 oblíbené recepty z červené čočky
Z červené čočky můžete připravit například výživné polévky. Vzhledem k tomu, že červená čočka má tendenci k rozvaření, nemusíte je ani zahušťovat. Lze z ní ale vykouzlit i barevné saláty, pomazánky, dezerty nebo ji různě kombinovat s masem a zeleninou.
1. Kakaové brownies z červené čočky
Suroviny na formu 14×24 cm:
- 100 g červené čočky
- 50 g pohanky
- 3 celá vejce
- 200 ml kokosového mléka
- 2 – 4 lžíce kakaa
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce instantní kávy
Víte, co je špaldová mouka neboli špalda a jaký má vliv na zdraví?
Postup:
- Čočku a pohanku spaříme vroucí vodou a několikrát propláchneme.
- Přemístíme do mixéru, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme na hladkou směs.
- Postupně za chodu mixéru zašleháme do směsi všechny ostatní suroviny: cukr, kokosový tuk, koření i vejce. Počet lžic kakaa volíme s citem dle vlastních chutí.
- Těsto vylijeme do formy vyložené papírem na pečení a ve vyhřáté troubě pečeme cca 40 minut.
2. Pomazánka z neloupané červené čočky
Suroviny:
- 100 g neloupané červené čočky
- 10 sušených rajčat
- 200 g lahůdkového tofu
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- cibule a slunečnicová semínka k podávání
Borůvky jako nejlevnější česká superpotravina víte o tom?
Postup:
- Propláchneme 100 g neloupané červené čočky a uvaříme ji ve vodě doměkka.
- Sušená rajčata namočíme na hodinu do teplé vody.
- Slijeme a pokrájíme na menší kousky.
- Nakrájíme na kostky tofu a cibuli.
- Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nahrubo.
- Do mixéru vložíme uvařenou, scezenou a pochladlou čočku, tofu, rajčata, cibuli, česnek, droždí a sůl.
- Mixujeme dohladka.
- Na chlebu ozdobíme čerstvou cibulí a nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
3. Kuřecí maso s červenou čočkou
Pro 2 osoby potřebujeme:
- 2 plátky kuřecího masa
- 1 stroužek česneku
- 2 rajčata
- 1 mrkev
- 1 hrneček červené čočky
- podle chuti: kmín, citron, mletý pepř, mletá sladká paprika, sůl, smetana, máslo či jíšku
TIP: Jak se sestavují kalorické tabulky a k čemu jsou vůbec dobré
Postup:
- Mrkev oškrábeme a nastrouháme.
- Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky.
- Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a opečeme na kousku másla.
- Po chvíli přihodíme rajčata, když pustí šťávu, přidáme nastrouhanou mrkev a hrneček čočky.
- Směs dochutíme lžičkou kmínu, mleté papriky a česnekem.
- Vše zalijeme hrnkem vody, osolíme a vaříme doměkka.
- Podle potřeby podléváme vodou.
8. Na závěr zalijeme červenou čočku s kuřecím masem smetanou, zakápneme citronem a přidáme ještě plátek másla. - Pokud by vám ve výsledku přišlo jídlo řídké, můžete ještě zahustit jíškou.
4. Salát z červené čočky s olivami
Suroviny:
- 1 šálek červené čočky
- 1 mrkev
- 1 menší červená paprika
- svazek čerstvého koriandru
- 3 jarní cibulky
- ½ limetka
- ½ cuketa
- olivový olej
- olivy
- 2 lžíce jablečného octa
- dle chuti: sůl, pepř
Postup:
- Uvaříme červenou čočku s octem a solí tzv. „al dente“.
- Zcedíme
- Mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na olivovém oleji dokřupava.
- Dochutíme zeleninu solí a pepřem a vmícháme do uvařené čočky.
- Salát zakápneme limetkovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky.
- Koriandr spolu s olivami přidáme až do vychladlého salátu.
Salát je skvělý jak samotný, tak se dá ještě obohatit o vařená vejce či pražená semena slunečnic.
Napsat komentář