8 výhod kefíru: Recepty, jak je udělat domácí kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu a také z opatství v Tibetu. Jeho historie sahá neuvěřitelných 5 000 let do minulosti. Nejčastěji se připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Svou strukturou je podobný jogurtu, ale je spíše kyselý a lehce šumivý.

Někteří odborníci doporučují užívat kefír každý den v neomezeném množství. Jiní zase 3 – 5x týdně v množství 1 až 2 dcl. Je to individuální. Vyzkoušejte různá množství a režimy a najděte ten správný poměr pro vás.

Jste unavení? Zřejmě za to může špatné stravování

Ketomix - Začněte tento rok hubnout jinak

Blahodárné účinky kefíru

Kefír:

  1. Je prevencí i léčbou nádorových onemocnění – zabíjí hned několik rozdílných typů rakovinových nádorů.
  2. Detoxikuje organismus – bakterie mléčného kvašení zabíjí aflatoxiny, jeden z nejsilnějších známých karcinogenů a další zdraví škodlivé houby.
  3. Zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě – kefírová zrna obsahují přibližně 30 kmenů bakterií a kvasinek, která osídlí střevní trakt. Kvasinky jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet na uzdě choroboplodné kvasinky, jako je například Candida albicans.
  4. Zlepšuje obranu proti virovým onemocněním.
  5. Dokáže léčit vyrážky a ekzémy – přímým nanesením na pokožku.
  6. Prospívá kostem – zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy. Kefír zvyšuje absorpci hlavních stavebních minerálů kostí – vápníku a hořčíku. Dále obsahuje fosfor, vitamín D a vitamín K2.
  7. Zlepšuje nesnášenlivost laktózy – fermentace je totiž takový proces, který mění chemické složení jídla a bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a ve střevech pomohou mléčný cukr trávit.
  8. Zlepšuje různé formy alergií i autoimunitních onemocnění – mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce. Alergie jsou způsobené nedostatkem „hodných“ bakterií v našem střevě.

Cítíte se přes den unavení? Máte problémy s játry? Chcete docílí rychlejšího a účinnějšího hubnutí? Pročistěte tělo od všech škodlivin, kterými je zanesené. 

Doporučováno je, aby detoxikaci těla provedl každý, alespoň jednou do roka. S tím vám jistě dopomohou přírodní složky obsažené v Blendea Supergreen.

Blendea Supergreens - Úspěšná detoxikace organismu

Co všechno kefír obsahuje?

500 ml kefíru obsahuje:

Celkové kalorie 190
Tuky 5 g
– z toho nasycené mastné kyseliny 3 g
Sacharidy 20 g
– z toho cukry 20 g
Bílkoviny 17 g
Vápník 57 % DDD
Fosfor 57 % DDD
Hořčík 14 % DDD
Vitamín B2 (riboflavin) 54 % DDD
Vitamín B12 40 % DDD

DDD = doporučené denní množství

Proč je dobré nakupovat BIO potraviny a víte, kde je nakupovat?

Jak na domácí kefír – recept

Kefír si můžete jednoduše a rychle vyrobit i doma. Podívejte se níže, jak snadno vyrobit domácí kefír a nenechte si také ujít, sladké a slané recepty z kefíru.

Potřebujete:

  • 1 litr syrového nepasterizovaného, nehomogenizovaného, čerstvého mléka kravského/kozího/ovčího
  • 1 sáček kefírové kultury
  • čistou a vysušenou skleněnou nádobu

Výrobní postup:

  1. Mléko nechte odstát při pokojové teplotě přibližně 2 hodiny.
  2. Poté ho nalijte do nádoby, přidejte kulturu v prášku, metličkou zamíchejte a ujistěte se, že se prášek dokonale rozpustil.
  3. Nádobu zavřete a nechte při pokojové teplotě 24 – 36 hodin.
  4. Poté dejte nádobu do lednice a zde nechte alespoň 6 hodin odležet.

Inspirujte se vajíčkovou dietou, která dokáže rychle shazovat nadbytečná kila.

Sladké recepty z kefíru

Kefír samozřejmě můžete zkonzumovat, jak to klasicky znáte, ale lze z něj vytvářet i další chutná a zdravá jídla. Podívejte se na naše nejoblíbenější sladké recepty z kefíru.

Zdravá kefírová buchta s jablky

Na těsto potřebujeme:Kefírová buchta s perníkem

  • 200 ml kefíru bez příchuti
  • 40 g másla
  • 2 lžičky prášku do perníku
  • 1 lžíci kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 150 g ovesných vloček
  • 1 ks vejce
  • 150 g jablek
  • strouhaný kokos
  • sádlo

Postup přípravy:

  1. Ovesné vločky rozmixujeme a jablka nastrouháme.
  2. Zvlášť smícháme suché ingredience – ovesné vločky, prášek do perníku a kakao.
  3. Mokré ingredience smícháme také zvlášť – vejce, nastrouhaná jablka, med, rozpuštěné máslo a kefír.
  4. Nakonec smícháme vše dohromady.
  5. Pekáč vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme tukem a vysypeme kokosem.
  6. Těsto vylijeme na pekáč.
  7. Jablečnou buchtu pečeme 15 minut při 175 °C a potom na dalších 10 minut ztlumíme na 150 °C.
  8. Po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník.

Znáte tyto oblíbené dietní a zdravé pomazánky?

Kefírová bábovka bez cukru

Potřebujeme:

  • 400 ml kefíruKefírová bábovka bez cukru
  • 125 g žitné mouky
  • 150 g datlové pasty
  • 2 ks vejce
  • 1 – 2 ks hrušky
  • 125 g špaldové mouky
  • 80 g másla
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky kypřícího prášku

Postup přípravy:

  1. Do mixéru rozdrobíme datlovou pastu a rozmixujeme ji s vejci, povoleným máslem a kefírem.
  2. Obě mouky smícháme s kypřícím práškem a skořicí a vmícháme do těsta. Těsto se nám povede i v případě, že použijeme pouze špaldovou nebo žitnou mouku. Případně můžeme vyzkoušet i další druhy.
  3. Nakonec do těsta vmícháme 1 větší nebo 2 menší hrušky, které jsme předem nakrájeli na malé kousky.
  4. Připraveným těstem plníme formu na pečení.
  5. Pečeme 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Víte, jak na dobrou a zdravou snídani při hubnutí?

Slané recepty s kefírem

Sýrový koláč s kefírem

Potřebujeme:Sýrový koláč s kefírem

  • 1 balení kefíru
  • ½ lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 10 g strouhaného tvrdého sýru
  • dvě polévkové lžíce mouky
  • olivový olej na smažení

Na náplň:

  • 10 g pokrájené uzeniny
  • zakysanou smetanu

Postup:

  1. Smícháme sůl, cukr, prášek do pečiva, kefír a důkladně promícháme.
  2. Přidáme nastrouhaný sýr, mouku a prohněteme těsto.
  3. Těsto vyválíme a rozdělíme na čtyři až šest dílů.
  4. Všechny z nich vyválíme na tloušťku 2 – 3 mm.
  5. Náplň umístíme na polovinu z každého kusu.
  6. Druhá polovina se přeloží, okraje dobře spojíme a celý kus ještě jednou vyválíme.
  7. Smažíme na oleji na pánvi dozlatova.
  8. Doporučuji konzumovat se zakysanou smetanou za tepla.

Vše o bílkovinách a jaké potraviny jsou bohaté na bílkoviny

Pizza z kefíru

Potřebujeme:Pizza z kefíru

  • 2 kelímky kefíru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 lžičku sody
  • 2 vejce
  • sůl
  • kvalitní kečup
  • libovolnou náplň na pizzu

Postup:

  1. Smícháme všechny suroviny.
  2. Vyválíme těsto a přeneseme ho na vymazaný plech.
  3. Potřeme kečupem a poklademe libovolnou nádivkou (například podušené houby, mozzarella, dušená šunka, niva, rajčata, oregáno apod.)
  4. Pečeme asi 20 – 25 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.

Nejnovější příspěvky

KetoDiet - Proteinový nápoj s příchutí Piňa Colady