Kefír je kvašený mléčný nápoj původem z Kavkazu a také z opatství v Tibetu. Jeho historie sahá neuvěřitelných 5 000 let do minulosti. Nejčastěji se připravuje z kozího, kravského nebo ovčího mléka a kefírového zrna. Svou strukturou je podobný jogurtu, ale je spíše kyselý a lehce šumivý.
Někteří odborníci doporučují užívat kefír každý den v neomezeném množství. Jiní zase 3 – 5x týdně v množství 1 až 2 dcl. Je to individuální. Vyzkoušejte různá množství a režimy a najděte ten správný poměr pro vás.
Jste unavení? Zřejmě za to může špatné stravování
Blahodárné účinky kefíru
Kefír:
- Je prevencí i léčbou nádorových onemocnění – zabíjí hned několik rozdílných typů rakovinových nádorů.
- Detoxikuje organismus – bakterie mléčného kvašení zabíjí aflatoxiny, jeden z nejsilnějších známých karcinogenů a další zdraví škodlivé houby.
- Zlepšuje trávení a zabraňuje zácpě – kefírová zrna obsahují přibližně 30 kmenů bakterií a kvasinek, která osídlí střevní trakt. Kvasinky jsou velmi důležité, protože pomáhají udržet na uzdě choroboplodné kvasinky, jako je například Candida albicans.
- Zlepšuje obranu proti virovým onemocněním.
- Dokáže léčit vyrážky a ekzémy – přímým nanesením na pokožku.
- Prospívá kostem – zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko výskytu osteoporózy. Kefír zvyšuje absorpci hlavních stavebních minerálů kostí – vápníku a hořčíku. Dále obsahuje fosfor, vitamín D a vitamín K2.
- Zlepšuje nesnášenlivost laktózy – fermentace je totiž takový proces, který mění chemické složení jídla a bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a ve střevech pomohou mléčný cukr trávit.
- Zlepšuje různé formy alergií i autoimunitních onemocnění – mikroorganismy kefíru podporují imunitní systém a přirozenou cestou snižují alergické reakce. Alergie jsou způsobené nedostatkem „hodných“ bakterií v našem střevě.
Cítíte se přes den unavení? Máte problémy s játry? Chcete docílí rychlejšího a účinnějšího hubnutí? Pročistěte tělo od všech škodlivin, kterými je zanesené.
Doporučováno je, aby detoxikaci těla provedl každý, alespoň jednou do roka. S tím vám jistě dopomohou přírodní složky obsažené v Blendea Supergreen.
Co všechno kefír obsahuje?
500 ml kefíru obsahuje:
Celkové kalorie | 190 |
Tuky | 5 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 3 g |
Sacharidy | 20 g |
– z toho cukry | 20 g |
Bílkoviny | 17 g |
Vápník | 57 % DDD |
Fosfor | 57 % DDD |
Hořčík | 14 % DDD |
Vitamín B2 (riboflavin) | 54 % DDD |
Vitamín B12 | 40 % DDD |
DDD = doporučené denní množství
Proč je dobré nakupovat BIO potraviny a víte, kde je nakupovat?
Jak na domácí kefír – recept
Kefír si můžete jednoduše a rychle vyrobit i doma. Podívejte se níže, jak snadno vyrobit domácí kefír a nenechte si také ujít, sladké a slané recepty z kefíru.
Potřebujete:
- 1 litr syrového nepasterizovaného, nehomogenizovaného, čerstvého mléka kravského/kozího/ovčího
- 1 sáček kefírové kultury
- čistou a vysušenou skleněnou nádobu
Výrobní postup:
- Mléko nechte odstát při pokojové teplotě přibližně 2 hodiny.
- Poté ho nalijte do nádoby, přidejte kulturu v prášku, metličkou zamíchejte a ujistěte se, že se prášek dokonale rozpustil.
- Nádobu zavřete a nechte při pokojové teplotě 24 – 36 hodin.
- Poté dejte nádobu do lednice a zde nechte alespoň 6 hodin odležet.
Inspirujte se vajíčkovou dietou, která dokáže rychle shazovat nadbytečná kila.
Sladké recepty z kefíru
Kefír samozřejmě můžete zkonzumovat, jak to klasicky znáte, ale lze z něj vytvářet i další chutná a zdravá jídla. Podívejte se na naše nejoblíbenější sladké recepty z kefíru.
Zdravá kefírová buchta s jablky
Na těsto potřebujeme:
- 200 ml kefíru bez příchuti
- 40 g másla
- 2 lžičky prášku do perníku
- 1 lžíci kakaa
- 3 lžíce medu
- 150 g ovesných vloček
- 1 ks vejce
- 150 g jablek
- strouhaný kokos
- sádlo
Postup přípravy:
- Ovesné vločky rozmixujeme a jablka nastrouháme.
- Zvlášť smícháme suché ingredience – ovesné vločky, prášek do perníku a kakao.
- Mokré ingredience smícháme také zvlášť – vejce, nastrouhaná jablka, med, rozpuštěné máslo a kefír.
- Nakonec smícháme vše dohromady.
- Pekáč vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme tukem a vysypeme kokosem.
- Těsto vylijeme na pekáč.
- Jablečnou buchtu pečeme 15 minut při 175 °C a potom na dalších 10 minut ztlumíme na 150 °C.
- Po vychladnutí nakrájíme a podáváme jako moučník.
Znáte tyto oblíbené dietní a zdravé pomazánky?
Kefírová bábovka bez cukru
Potřebujeme:
- 400 ml kefíru
- 125 g žitné mouky
- 150 g datlové pasty
- 2 ks vejce
- 1 – 2 ks hrušky
- 125 g špaldové mouky
- 80 g másla
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 lžičky kypřícího prášku
Postup přípravy:
- Do mixéru rozdrobíme datlovou pastu a rozmixujeme ji s vejci, povoleným máslem a kefírem.
- Obě mouky smícháme s kypřícím práškem a skořicí a vmícháme do těsta. Těsto se nám povede i v případě, že použijeme pouze špaldovou nebo žitnou mouku. Případně můžeme vyzkoušet i další druhy.
- Nakonec do těsta vmícháme 1 větší nebo 2 menší hrušky, které jsme předem nakrájeli na malé kousky.
- Připraveným těstem plníme formu na pečení.
- Pečeme 20 – 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Víte, jak na dobrou a zdravou snídani při hubnutí?
Slané recepty s kefírem
Sýrový koláč s kefírem
Potřebujeme:
- 1 balení kefíru
- ½ lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 10 g strouhaného tvrdého sýru
- dvě polévkové lžíce mouky
- olivový olej na smažení
Na náplň:
- 10 g pokrájené uzeniny
- zakysanou smetanu
Postup:
- Smícháme sůl, cukr, prášek do pečiva, kefír a důkladně promícháme.
- Přidáme nastrouhaný sýr, mouku a prohněteme těsto.
- Těsto vyválíme a rozdělíme na čtyři až šest dílů.
- Všechny z nich vyválíme na tloušťku 2 – 3 mm.
- Náplň umístíme na polovinu z každého kusu.
- Druhá polovina se přeloží, okraje dobře spojíme a celý kus ještě jednou vyválíme.
- Smažíme na oleji na pánvi dozlatova.
- Doporučuji konzumovat se zakysanou smetanou za tepla.
Vše o bílkovinách a jaké potraviny jsou bohaté na bílkoviny
Pizza z kefíru
Potřebujeme:
- 2 kelímky kefíru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžičku sody
- 2 vejce
- sůl
- kvalitní kečup
- libovolnou náplň na pizzu
Postup:
- Smícháme všechny suroviny.
- Vyválíme těsto a přeneseme ho na vymazaný plech.
- Potřeme kečupem a poklademe libovolnou nádivkou (například podušené houby, mozzarella, dušená šunka, niva, rajčata, oregáno apod.)
- Pečeme asi 20 – 25 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C.
Napsat komentář