Pro potravinářské účely se používají zejména vejce slepičí. Labužníci ovšem znají i vajíčka křepelčí. Přestože jsou menší než slepičí, mají 2,5x více vitamínu A, 2,8x více vitamínu B1 a 2,2x víc vitamínu B2. Dále obsahují 5x více fosforu, železa a draslíku. Je v nich zastoupena i měď, kobalt, niacin, aminokyseliny, tyrozin a lecitin.
Slepičí vejce obsahuje:
- bílkoviny
- žloutkový olej
- sacharidy
- minerální látky (Ca, P, Fe, S, Mg)
- vitamíny (A, D, B1, B2,B12).
Vejce a jeho výživová hodnota
Z výživového hlediska jsou vejce vedle mléka a masa nejhodnotnější potravinou. Vejce se skládá ze skořápky (12%), podskořápkové blanky, vzduchové bubliny, bílku 58%, žloutku (30%) a poutka (tzv. chalazy). Vejce je dobře stravitelné. Jeho jedinou nevýhodou může být vyšší obsah cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu v krevním séru totiž patří mezi rizikové faktory při onemocněních kardiovaskulárního systému. Cholesterol je však esenciálním nutrientem, nezbytným pro vývoj kuřecího embrya i pro normální funkci lidského organismu. Hladina cholesterolu v organismu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit poměrně málo, maximálně ze 30 %.
Víte, proč jíst červenou čočku? Jak je zdraví prospěšná + 4 RECEPTY
Vajíčková pomazánka – recept Romana Vaňka
Jednou z oblíbených variant konzumace vajec je vajíčková pomazánka.
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 8 vajec
- 240 g žervé
- 120 g bílého jogurtu
- 1,5 lžíce plnotučné hořčice
- špetku pepře
- 10 g soli
Postup:
- Vejce oloupeme a podélně rozřízneme.
- Žloutky vyloupneme do misky, bílky nakrájíme najemno.
- Žloutky rozmačkáme vidličkou, přidáme k nim žervé, jogurt, hořčici, sůl, pepř a promícháme.
- Přidáme nakrájené bílky, promícháme a dáme vychladit do ledničky.
- Do pomazánky můžeme ještě přidat najemno nasekanou plocholistou petržel nebo pažitku.
Borůvky jako nejlevnější česká superpotravina. Co vše dokážou?
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 3 – 4 vejce natvrdo
- 1 středně velkou cibuli
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Nahrubo nastrouhaná vajíčka smícháme s tvarohem.
- Přidáme najemno nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme hořčici.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Víte, jak se sestavují kalorické tabulky a k čemu jsou vůbec dobré
Vajíčková pomazánka s tvarohem II.
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 4 ks vejce
- 200 g měkkého plnotučného tvarohu
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- 2 jarní cibulky
- 4 méně pálivé ředkvičky
- sůl a pepř
- nakrájenou pažitku a petrželku
- výhonky naklíčené řeřichy na ozdobu
Postup přípravy:
- Vajíčka uvařte 7 minut ve vodě a poté je pro zchlazení zalijte studenou vodou.
- Oloupaná nakrájejte na kostičky a přendejte do mísy.
- Přidejte tvaroh, hořčici, nasekanou jarní cibulku a na malé kostičky nakrájené ředkvičky.
- Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte bylinky.
- Ozdobte výhonky z řeřichy.
- Podávejte s žitným chlebem nebo například na plátcích kedlubny.
Trápí vás nedostatek estrogenu a chtěla byste jej doplnit? Pak si přečtěte účinný tip, který se postará o doplnění estrogenu.
Vajíčková pomazánka s tvarohem III.
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 5 vajec
- 4 středně velké brambory
- 160 g tvarohu polotučného
- 90 g cottage sýru
- 1 menší cibuli
- 2 střední sterilizované okurky
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Nejprve si brambory uvaříme ve slupce.
- Než se nám uvaří, nastrouháme si vajíčka najemno.
- Poté k nim nastrouháme sterilizované okurky.
- Cibuli si nakrájíme najemno a přidáme k vajíčkům.
- Po uvaření brambory oloupeme a nastrouháme k připravené směsi.
- Přidáme tvaroh a rozmixovaný cottage sýr.
- Vše osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Recept – „vajíčková“ pomazánka pro vegany
Vegani z etických důvodů nejí vejce. Máte v rodině vegana nebo chce připravit přátelům veganům pomazánku na zahradní párty? V tom případě je tady pro vás recept na pomazánku chuťově i vzhledově podobnou té vajíčkové. Vajíčka v ní nahradí tofu.
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 250 g tofu
- 2 lžíce veganského másla
- 1 lžičku černé soli (nahradí vůni vajec)
- 1 lžičku kurkumy (pro žlutou barvu)
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Tofu si nastrouháme najemno a vložíme do misky.
- Přidáme černou sůl, kurkumu, pepř a promícháme. Měli bychom cítit typicky sirnou vaječnou vůni.
- Nakonec přidáme veganské máslo, které nám pomazánku krásně spojí.
- Můžeme podávat se sterilovanými okurkami.
Odlehčená vajíčková pomazánka pro děti
Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1 roku. Pokud máte dítě o pár měsíců mladší, nedávejte do pomazánky bílek. Je považován za alergen. Pro tyto nejmenší bych vynechala i sůl.
Pro 2 osoby potřebujeme:
- 100g lučiny
- 2 vejce
- 1 lžíci zakysané smetany
- pár lístků bazalky nebo pažitky
- sůl
Postup přípravy:
- Nejprve si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a necháme vychladnout.
- Poté si dáme zvlášť do misky žloutky, které rozmačkáme vidličkou a smícháme se špetkou soli, lučinou a zakysanou smetanou.
- Nakonec přidáme na drobno pokrájené bílky a čerstvou bazalku nebo pažitku a vše promícháme.
Netradiční vaječná pomazánka
Pro 2 osoby potřebujeme:
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 4 lžíce másla
- ½ ks cibule
- 1 lžičku drceného kmínu
- 4 ks vejce
- 4 – 5 ks ředkviček
- sůl podle chuti
Postup přípravy:
- Vajíčka rozklepneme do misky, rozšleháme společně se smetanou, trochou soli a vlijeme na pánev k rozehřátému máslu.
- Když vajíčka trochu ztuhnou, vsypeme kmín, nastrouhanou cibuli a najemno nakrájené očištěné ředkvičky.
- Za stálého míchání necháme vajíčkovou pomazánku ztuhnout.
- Teplou vajíčkovou pomazánku s kmínem ihned mažeme na čerstvý žitný chléb.
- Posypeme petrželkou či pažitkou a podáváme.
Napsat komentář