Palačinka je tenká placka z řídkého, nekynutého těsta, která se na tuku smaží na pánvi z obou stran. Základní tři ingredience tvoří mouka, vejce a mléko. Při alergii na mléčnou bílkovinu se dá mléko nahradit vodou. Pro nadýchanější objem se někdy přidává i kypřící prášek nebo jedlá soda.
Palačinky se plní sladkou nebo slanou náplní. Placka z mouky (pohankové, pšeničné, rýžové, kukuřičné i dalších) provází naší civilizaci již více než 5000 let a objevuje se v jídelníčku všech starých národů. Jednalo se o jednu ze základních potravin ve většině světa.
Palačinky tipy a triky na přípravu
- Mouku prosijte – palačinky připravujte z hladké, dobře prosáté mouky, předejdete tak hrudkám. Jestliže se i přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.
- První palačinky – dokonalost přijde, ale na poprvé, nečekejte zázraky. První palačinka slouží spíše pro zkoušku, zda je pánev správně nahřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.
- Průběžně promíchejte těsto – během opékání palačinek nezapomínejte promíchat těsto, které máte udělané například v misce. Mouka má tendenci klesat ke dnu.
- Správná pánev – pokud nebudete mít kvalitní teflonovou pánev nebo speciální kuchyňské náčiní na palačinky, pak nečekejte zázraky a připravte se, že zřejmě použijete více oleje, než je potřeba.
- Odsajte tuk – palačinky po opečení, proložte papírovými ubrousky, abyste se zbavili přebytečného tuk.
- Pohanková mouka – zkuste rozmíchat těsto ze 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, vhoďte špetkou soli, lžičkou vinného kamene a lžící třtinového cukru. Poté vše promíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje. Pochutná se ti tak na dobrých a zdravějších palačinkách.
7 nejčastějších chyb při přípravě palačinek
Příprava lahodných a hezky vypadajících palačinek není snadný úkon. Pokud se vám stále nedaří usmažit dokonalou palačinku, pak byste se měli vyvarovat těmto 7 nejčastějším chybám.
- Nevěnujeme pozornost kvalitě surovin
- Odhad množství surovin
- Nadměrné mixování nebo šlehání těsta
- Používání velkého množství oleje
- Míchání čokolády nebo ovoce přímo do těsta
- Používání nevhodné pánve při špatné teplotě
- Předčasné nebo nadměrné obracení palačinek
8 výhod kefíru: Jak je kefír zdraví prospěšný?
Na čem připravovat palačinky?
Pokud připravujete palačinky poměrně často, měli byste zvážit, zda k těmto účelům nevyužít nějaké šikovné kuchyňské náčiní. Samozřejmě, pokud si děláte tuto pochoutku jen zřídka, postačí vám klasická pánev na vaření.
- Klasická pánev – Tuto kuchyňskou pomůcku má doma snad každý. Pokud si tuto lahodnou pochoutku připravujete pouze zřídka, je tohle náčiní zcela dostačující. Avšak pánve, jsou často používány k jiným úkonům a tím se jejich povrch postupně ničí. Na takové pánvi je pak velmi obtížné vytvořit dokonalou palačinku a ke smažení budete potřebovat více oleje. Nejlepší pánve pro přípravu palačinek, jsou samozřejmě ty s teflonovým povrchem.
- Pánev na palačinky – Jedná se o speciální pánvičky, s nimiž můžete dosáhnout rovněž dokonalých výsledků. Mají speciální povrch, právě pro přípravu palačinek a mnohé druhy lze i osadit o nějaké nástavce, například na přípravu lívanců. Ceny se pohybují od 500 Kč do 3 500 Kč.
- Palačinkovač – S palačinkovačem dosáhnete opravdu vynikajících výsledků a to bez oleje, tím budou i zdravěji. Můžete vytvářet i větší a tenčí kousky. Navíc si můžete teplotu regulovat. Značná nevýhoda je v uskladňování. Jde o poměrně velký kuchyňský produkt. Ceny se pohybují od 800 Kč do 5 000 Kč.
Palačinky sladké
Jako sladká náplň do palačinky se používají různé marmelády, povidla, ochucený tvaroh, čerstvé, kompotované i mražené ovoce, zmrzlina, smetana a mnohé další.
Do náplně se přidávají také rozinky, oříšky, kokos, kandované ovoce, strouhaná pomerančová, nebo citrónová kůra, vanilkový a pudinkový krém. Palačinka se zdobí šlehačkou, čokoládovou a karamelovou polevou, nebo nastrouhanou čokoládou, kakaem, javorovým sirupem, skořicí či medem.
Náplň s tvarohem:
- Tvaroh dobře promícháme s medem, smetanou a žloutky.
- Přidat můžeme strouhanou citrónovou kůru, vanilku, rozinky nebo kandované ovoce, případně i část marmelády.
- Na hotové palačinky namažeme náplň a srolujeme je.
- Palačinky složíme těsně vedle sebe do pekáče, nebo zapékací mísy, lehce pomažme máslem a po dobu 10 – 15 minut zapékáme na 150° C v troubě.
Palačinky slané
Slané náplně mohou být z různých druhů zeleniny. Oblíbené jsou zejména špenátové. Zajímavou chuť dá palačince sýrová náplň. Výraznější je z uzeného nebo kozího sýra. Dále se dělají náplně z uzenin, pečeného, nebo uzeného masa i ryb a paštiky. Oblíbená je houbová, slaná tvarohová, nebo palačinka s vejci.
Do náplně se přidává pórek, cibule, česnek, křen, rajský protlak, hořčice a další. Pro výraznější chuť se přidávají čerstvé, nasekané bylinky, nebo různé druhy koření (pepř, mletý kmín, mletá paprika, muškátový květ i oříšek). Nahoru na palačinky se použije například kysaná smetana, nastrouhaný sýr. Nejlepší je parmazán.
Lososová náplň:
- Nakrájíme si 250 g uzeného lososa (nebo nějaké uvařené maso) na tenčí plátky.
- Na olivovém oleji si rozpustíme 250 g mascarpone a trochu jemné hořčice podle chuti.
- Přidáme sůl a pepř a pár kapek citrónové šťávy.
- Směs natřeme na palačinky a na ni přidáme plátky lososa.
Recept na špaldové palačinky
Špaldové palačinky jsou stejně jako třeba pohankové palačinky zdravější obměnou těch z klasické pšeničné mouky.
Potřebujeme na 2 porce:
- 150 g jemně mleté špaldové mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 1 vajíčko
- 1 špetku soli
- kokosový olej na smažení
Postup:
- Do mísy dáme mléko, vejce a společně je řádně rozkvedláme.
- Následně začneme do směsi zamíchávat špaldovou mouku.
- Rozehřátou pánev na palačinky, potřeme tenkou vrstvou oleje.
- Pomocí naběračky nalijeme na pánev přiměřené množství těsta a rozprostřeme ho po celé ploše pánve.
- Smažíme z obou stran dozlatova a otáčíme je vždy jen jednou.
Recept na pohankové palačinky
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 500 ml mléka
- 1 ks vejce
- 200 g mouka BIO pohanková hladká
- 1 špetku jemné mořské soli
- olej kokosový
- ovocný džem bez přidaného cukru
Postup:
- Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku.
- Přidejte sůl a těsto dobře prošlehejte.
- Těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout.
- Pokud je stále řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky.
- Na pánvi lehce vymazané olejem smažte tenké palačinky.
- Hotové palačinky potřete džemem a podávejte.
Proteinové palačinky
Proteinová dieta je postavena na principu ketózy. Ketóza je pro naše tělo přirozený stav, který nastane 2 – 3 dny poté, co jsme z jídelníčku vyřadili sacharidy nebo snížili příjem sacharidů na minimum. Ideálně pod 50 g na den. Energii ze sacharidů si náš organismus ukládá v podobě glykogenu, jako pohotovostní zdroj energie ve svalech a játrech.
Pokud jsou i tyto zásobní zdroje vyčerpány, pomocí tzv. ketolátek si tvoří energii z tukových zásob. Když současně doplňujeme bílkoviny (proteiny) zajistíme, že úbytky budou pouze z tuků a ne na úkor svalové hmoty.
Potřebujeme na 1 porci:
- 2 polévkové lžíce jemných nebo rozmixovaných ovesných vloček
- 1 odměrku proteinu
- 1 celé vejce
- 2 bílky
- 1/2 banánu (60 g)
- špetku soli
- kokosový olej
Postup:
- Stačí, když všechny ingredience vložíme do misky a rozmixujeme.
- Vytvořené hladké a vláčné těsto můžeme naběračkou vylévat na teflonovou pánev, kterou si předtím potřeme kokosovým olejem.
- Pečeme dozlatova.
Zajímavosti: Fakta o mouce, která možná neznáte
Zdravé palačinky
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 140 g pohankové mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička citronové kůry
- 200 g bílého jogurtu
- 250 g ovoce: hroznové víno a jablko
- 2 lžíce medu
- mletá skořice
- kokosový olej
Postup:
- V míse smíchejte mouku s mlékem, vejci a citronovou kůrou.
- Tekuté těsto nechte chvíli odpočinout v chladu.
- Poté zlehka pomažte pánev olejem a palačinky opékejte z obou stran dozlatova.
- Na talíři ozdobte ovocem, jogurtem, medem a dochuťte mletou skořicí.
Chcete zhubnout? Inspirujte se vajíčkovou dietou, která je úspěšná, ale i z části riziková
Zdravé palačinky z ovesných vloček – recept
Potřebujeme:
- 150 g jemné ovesné vločky
- 200 ml mléko
- 2 ks vejce
- špetka soli
- kokosový olej
- ovoce či med
Postup:
- Ovesné vločky rozmixujeme na prášek, přidáme mléko, vejce a špetku soli a společně ještě promixujeme dohladka.
- Jako u klasických palačinek dle potřeby zředíme mlékem nebo zahustíme vločkami.
- Palačinky nejlépe opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi, nebo přidáme jen trochu oleje.
- Podáváme s čerstvým ovocem nebo pokapané medem.
Napsat komentář