Jak na zdravé palačinky + Recepty

Palačinka je tenká placka z řídkého, nekynutého těsta, která se na tuku smaží na pánvi z obou stran. Základní tři ingredience tvoří mouka, vejce a mléko. Při alergii na mléčnou bílkovinu se dá mléko nahradit vodou. Pro nadýchanější objem se někdy přidává i kypřící prášek nebo jedlá soda.

Palačinky se plní sladkou nebo slanou náplní. Placka z mouky (pohankové, pšeničné, rýžové, kukuřičné i dalších) provází naší civilizaci již více než 5000 let a objevuje se v jídelníčku všech starých národů. Jednalo se o jednu ze základních potravin ve většině světa.

Palačinky tipy a triky na přípravu

  • Mouku prosijte – palačinky připravujte z hladké, dobře prosáté mouky, předejdete tak hrudkám. Jestliže se i přesto utvoří, přelijte těsto přes jemné síto.
  • První palačinky – dokonalost přijde, ale na poprvé, nečekejte zázraky. První palačinka slouží spíše pro zkoušku, zda je pánev správně nahřátá a zda nedáváte příliš mnoho těsta.
  • Průběžně promíchejte těsto – během opékání palačinek nezapomínejte promíchat těsto, které máte udělané například v misce. Mouka má tendenci klesat ke dnu.
  • Správná pánev – pokud nebudete mít kvalitní teflonovou pánev nebo speciální kuchyňské náčiní na palačinky, pak nečekejte zázraky a připravte se, že zřejmě použijete více oleje, než je potřeba.
  • Odsajte tuk – palačinky po opečení, proložte papírovými ubrousky, abyste se zbavili přebytečného tuk.
  • Pohanková mouka – zkuste  rozmíchat těsto ze 150 g pohankové mouky s 50 g kukuřičné škrobové moučky, vhoďte špetkou soli, lžičkou vinného kamene a lžící třtinového cukru. Poté vše promíchejte s 300 ml mléka a lžící slunečnicového oleje. Pochutná se ti tak na dobrých a zdravějších palačinkách.
Proteinové palačinky od Ketofit

Proteinové palačinky KetoFit

Proteinové PalaČinky s 50 % proteinu a upraveným obsahem sacharidů, které jsou ideální ke konzumaci po ukončení proteinové diety, aniž by hrozilo opětovné nabírání váhy. 1000 g je 50 porcí.

Zjistit více informací
Palačinkový mix Warrior

Proteinové palačinky Warrior

Směs se sladidlem na přípravu chutných a výživných palačinek s vysokým podílem hodnotných bílkovin, zdravých tuků a potřebné vlákniny. 50.7% podíl bílkovin s rychlou a jednoduchou přípravou.

Zjistit více informací
Proteinové palačinky od Ketomix

Proteinové palačinky KetoMix

Proteinová palačinka KetoMix je skvělým pomocníkem nejen během ketonové diety. Jako lehkou svačinu nebo večeři ji můžete zařadit i v případě, kdy pouze potřebujete odlehčit svůj jídelníček nebo zamlsat.

Zjistit více informací

7 nejčastějších chyb při přípravě palačinek

Příprava lahodných a hezky vypadajících palačinek není snadný úkon. Pokud se vám stále nedaří usmažit dokonalou palačinku, pak byste se měli vyvarovat těmto 7 nejčastějším chybám.

  1. Nevěnujeme pozornost kvalitě surovin
  2. Odhad množství surovin
  3. Nadměrné mixování nebo šlehání těsta
  4. Používání velkého množství oleje
  5. Míchání čokolády nebo ovoce přímo do těsta
  6. Používání nevhodné pánve při špatné teplotě
  7. Předčasné nebo nadměrné obracení palačinek

8 výhod kefíru: Jak je kefír zdraví prospěšný?

Na čem připravovat palačinky?

Pokud připravujete palačinky poměrně často, měli byste zvážit, zda k těmto účelům nevyužít nějaké šikovné kuchyňské náčiní. Samozřejmě, pokud si děláte tuto pochoutku jen zřídka, postačí vám klasická pánev na vaření.

  • Klasická pánev – Tuto kuchyňskou pomůcku má doma snad každý. Pokud si tuto lahodnou pochoutku připravujete pouze zřídka, je tohle náčiní zcela dostačující. Avšak pánve, jsou často používány k jiným úkonům a tím se jejich povrch postupně ničí. Na takové pánvi je pak velmi obtížné vytvořit dokonalou palačinku a ke smažení budete potřebovat více oleje. Nejlepší pánve pro přípravu palačinek, jsou samozřejmě ty s teflonovým povrchem.
  • Pánev na palačinky – Jedná se o speciální pánvičky, s nimiž můžete dosáhnout rovněž dokonalých výsledků. Mají speciální povrch, právě pro přípravu palačinek a mnohé druhy lze i osadit o nějaké nástavce, například na přípravu lívanců. Ceny se pohybují od 500 Kč do 3 500 Kč.
  • Palačinkovač – S palačinkovačem dosáhnete opravdu vynikajících výsledků a to bez oleje, tím budou i zdravěji. Můžete vytvářet i větší a tenčí kousky. Navíc si můžete teplotu regulovat. Značná nevýhoda je v uskladňování. Jde o poměrně velký kuchyňský produkt. Ceny se pohybují od 800 Kč do 5 000 Kč.

Palačinky sladké

Palačinky sladké

Jako sladká náplň do palačinky se používají různé marmelády, povidla, ochucený tvaroh, čerstvé, kompotované i mražené ovoce, zmrzlina, smetana a mnohé další.

Do náplně se přidávají také rozinky, oříšky, kokos, kandované ovoce, strouhaná pomerančová, nebo citrónová kůra, vanilkový a pudinkový krém. Palačinka se zdobí šlehačkou, čokoládovou a karamelovou polevou, nebo nastrouhanou čokoládou, kakaem, javorovým sirupem, skořicí či medem.

Náplň s tvarohem:

  1. Tvaroh dobře promícháme s medem, smetanou a žloutky.
  2. Přidat můžeme strouhanou citrónovou kůru, vanilku, rozinky nebo kandované ovoce, případně i část marmelády.
  3. Na hotové palačinky namažeme náplň a srolujeme je.
  4. Palačinky složíme těsně vedle sebe do pekáče, nebo zapékací mísy, lehce pomažme máslem a po dobu 10 – 15 minut zapékáme na 150° C v troubě.

Palačinky slané

Palačinky slané

Slané náplně mohou být z různých druhů zeleniny. Oblíbené jsou zejména špenátové. Zajímavou chuť dá palačince sýrová náplň. Výraznější je z uzeného nebo kozího sýra. Dále se dělají náplně z uzenin, pečeného, nebo uzeného masa i ryb a paštiky. Oblíbená je houbová, slaná tvarohová, nebo palačinka s vejci.

Do náplně se přidává pórek, cibule, česnek, křen, rajský protlak, hořčice a další. Pro výraznější chuť se přidávají čerstvé, nasekané bylinky, nebo různé druhy koření (pepř, mletý kmín, mletá paprika, muškátový květ i oříšek). Nahoru na palačinky se použije například kysaná smetana, nastrouhaný sýr. Nejlepší je parmazán.

Lososová náplň:

  1. Nakrájíme si 250 g uzeného lososa (nebo nějaké uvařené maso) na tenčí plátky.
  2. Na olivovém oleji si rozpustíme 250 g mascarpone a trochu jemné hořčice podle chuti.
  3. Přidáme sůl a pepř a pár kapek citrónové šťávy.
  4. Směs natřeme na palačinky a na ni přidáme plátky lososa.

Recept na špaldové palačinky

Recept na špaldové palačinky

Špaldové palačinky jsou stejně jako třeba pohankové palačinky zdravější obměnou těch z klasické pšeničné mouky.

Potřebujeme na 2 porce:

  • 150 g jemně mleté špaldové mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vajíčko
  • 1 špetku soli
  • kokosový olej na smažení

Postup:

  1. Do mísy dáme mléko, vejce a společně je řádně rozkvedláme.
  2. Následně začneme do směsi zamíchávat špaldovou mouku.
  3. Rozehřátou pánev na palačinky, potřeme tenkou vrstvou oleje.
  4. Pomocí naběračky nalijeme na pánev přiměřené množství těsta a rozprostřeme ho po celé ploše pánve.
  5. Smažíme z obou stran dozlatova a otáčíme je vždy jen jednou.

Recept na pohankové palačinky

Recept na pohankové palačinky

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 500 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 200 g mouka BIO pohanková hladká
  • 1 špetku jemné mořské soli
  • olej kokosový
  • ovocný džem bez přidaného cukru

Postup:

  1. Smíchejte mléko, vejce a přisypte pohankovou mouku.
  2. Přidejte sůl a těsto dobře prošlehejte.
  3. Těsto nechte alespoň 10 minut odpočinout.
  4. Pokud je stále řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky.
  5. Na pánvi lehce vymazané olejem smažte tenké palačinky.
  6. Hotové palačinky potřete džemem a podávejte.

Proteinové palačinky

Proteinová dieta je postavena na principu ketózy. Ketóza je pro naše tělo přirozený stav, který nastane 2 – 3 dny poté, co jsme z jídelníčku vyřadili sacharidy nebo snížili příjem sacharidů na minimum. Ideálně pod 50 g na den. Energii ze sacharidů si náš organismus ukládá v podobě glykogenu, jako pohotovostní zdroj energie ve svalech a játrech.

Pokud jsou i tyto zásobní zdroje vyčerpány, pomocí tzv. ketolátek si tvoří energii z tukových zásob. Když současně doplňujeme bílkoviny (proteiny) zajistíme, že úbytky budou pouze z tuků a ne na úkor svalové hmoty.

Potřebujeme na 1 porci:

  • 2 polévkové lžíce jemných nebo rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 odměrku proteinu
  • 1 celé vejce
  • 2 bílky
  • 1/2 banánu (60 g)
  • špetku soli
  • kokosový olej

Postup:

  1. Stačí, když všechny ingredience vložíme do misky a rozmixujeme.
  2. Vytvořené hladké a vláčné těsto můžeme naběračkou vylévat na teflonovou pánev, kterou si předtím potřeme kokosovým olejem.
  3. Pečeme dozlatova.

Zajímavosti: Fakta o mouce, která možná neznáte

Zdravé palačinky

Pro 4 osoby potřebujeme:

  • 140 g pohankové mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g bílého jogurtu
  • 250 g ovoce: hroznové víno a jablko
  • 2 lžíce medu
  • mletá skořice
  • kokosový olej

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku s mlékem, vejci a citronovou kůrou.
  2. Tekuté těsto nechte chvíli odpočinout v chladu.
  3. Poté zlehka pomažte pánev olejem a palačinky opékejte z obou stran dozlatova.
  4. Na talíři ozdobte ovocem, jogurtem, medem a dochuťte mletou skořicí.

Chcete zhubnout? Inspirujte se vajíčkovou dietou, která je úspěšná, ale i z části riziková

Zdravé palačinky z ovesných vloček – recept

Potřebujeme:

  • 150 g jemné ovesné vločky
  • 200 ml mléko
  • 2 ks vejce
  • špetka soli
  • kokosový olej
  • ovoce či med

Postup:

  1. Ovesné vločky rozmixujeme na prášek, přidáme mléko, vejce a špetku soli a společně ještě promixujeme dohladka.
  2. Jako u klasických palačinek dle potřeby zředíme mlékem nebo zahustíme vločkami.
  3. Palačinky nejlépe opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi, nebo přidáme jen trochu oleje.
  4. Podáváme s čerstvým ovocem nebo pokapané medem.

Nejnovější příspěvky