Vejce jsou od pradávna zdrojem velmi kvalitních bílkovin a to nejenom pro sportovce. Bílek neobsahuje žádný tuk ani cholesterol, většina tuku v žloutku je zdraví prospěšná. Vejce jsou dále dobrým zdrojem kvalitních tuků a bohatým zdrojem riboflavinu, selenu a vitamínů. Žloutek je zvláště bohatý na vitamíny A, D, E, K, dále na karotenoidy, vápník či železo.
Ve výzkumech jsou vejce citovaná jako velmi bohatý zdroj leucinu, luteinu a zeaxantinu. Leucin je nejdůležitější aminokyselina s rozvětveným řetězcem (BCAA) a poslední dvě zmiňované látky jsou antioxidanty, které hrají důležitou úlohu v prevenci šedého zákalu.
Vejce a jeho biologická hodnota
Biologická hodnota celých vajec je 93,7%, což řadí vejce nad mléko (84,5%), ryby (76%), hovězí maso (74,3%) či sojové boby (72,8%).
1 vařené vejce obsahuje:
- energie 78 kCal
- bílkoviny 6,3 g
- sacharidy 0,6 g
- tuk 5,3 g
- vláknina 0,0 g
- riboflavin 26 mg
- sodík 63 mg
- selen 15 mcg
Projděte si podrobný seznam potravin bohatých na bílkoviny
Jak jsou na tom vejce a cholesterol?
Nedávná vědecká měření zjistila, že vaječný žloutek neobsahuje tolik cholesterolu, kolik se původně myslelo. Jeden velký žloutek obsahuje 210 mg cholesterolu, namísto 275 mg, které se uváděly dříve.
Proto se týdenní akceptovatelné množství vaječných žloutků zvedlo z původních 3 ks na nynější 4 ks u zdravých lidí. Lidé se zvýšenou hladinou cholesterolu by neměli jíst víc než 1 žloutek týdně. Bílky se mohou konzumovat bez omezení, protože neobsahují žádný tuk ani cholesterol.
Jedna studie sledovala 37 851 mužů ve věku 40 – 75 let a 80 082 žen ve věku 34 – 59 let. Pozorování mělo za úkol objasnit vztah mezi konzumací vajec a rizikem koronárních srdečních chorob.
Už máte svůj proteinový nápoj pro rychlý a kvalitní přísun bílkovin?
Během 8 let sledování mužů a 14 let sledování žen bylo zaznamenáno celkem 2 626 případů srdečních chorob a mrtvic. Nebyla však objevena žádná evidentní spojitost mezi konzumací vajec a těmito chorobami. Bylo pouze zjištěno zvýšené riziko koronárních srdečních chorob u diabetiků.
Vajíčkový salát
Jednou z oblíbených forem konzumace vajec, je vajíčkový salát. Pokud obsahuje majonézu je hůře stravitelný, ale na druhou stranu se na porci počítá mnohem menší váhové množství, než u lehkých či zeleninových salátů.
TIP: 8 výhod kefíru: Jak je kefír zdraví prospěšný? + Recepty
Vajíčkový salát se nedoporučuje konzumovat lidem s vysokým cholesterolem, s vyššími hodnotami tuku v krvi, s nemocemi žlučníku a jater, při zánětlivých onemocněních slinivky břišní a pro lidem, kteří si musejí hlídat denní příjem tuku a vajec nebo příjem kalorií.
Domácí vajíčkový salát
Pro 4 osoby potřebujete:
- 10 vajec natvrdo
- 2 jablka
- 2 balení zakysané smetany 15 %
- 2 lžičky sušeného medvědího česneku
- 2 lžíce kopru
- mořskou sůl
Postup:
- Vejce a jablka nakrájejte nadrobno.
- Promíchejte se smetanou, kořením a solí.
Oslaďte si trochu život s recepty na zdravé palačinky
Jarní vajíčkový salát – recept
Pro 4 osoby potřebujeme:
- 8 vajec uvařených natvrdo
- 2 – 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce křenové hořčice
- 3 jarní cibulky (bílé části)
- svazek pažitky
- sůl, mletý pepř
- 1 lžíce bílého vinného octa
Postup:
- Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Přidáme najemno pokrájené cibulky, pažitku, majonézu a hořčici.
- Promícháme a dochutíme solí, pepřem a octem.
- Podáváme s čerstvým žitným chlebem.
Nepřehlédněte úspěšné ketonové diety jako je KetoMix, KetoFit nebo Ketodiet a dosáhněte vysněných výsledků, jako naši čtenáři.
Recept na vajíčkový salát podle Mistra Viléma Vrabce
Potřebujeme:
- Suroviny: 5 + 2 vajec vařených natvrdo
- 200 g vařených brambor
- 100 čerstvých nebo kompotovaných jablek
- 100 eidamského sýra
- 2 + 2 kyselé okurky
- 50 g kvalitní šunky
- trochu soli, octa a cukru
- několik kapek worcesterské omáčky
- 1/16 litru oleje
Postup:
- Pět vajec, brambory, jablka, dvě okurky, sýr a šunku nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme, slabě ocukrujeme, pokapeme worcesterem, přilijeme olej, trochu octa a promícháme.
- Hotový vaječný salát upravíme do hlubší skleněné misky a ozdobíme vějířky kyselé okurky, na dílky nakrájenými vejci a na plátky nakrájenými rajčaty.
- Podáváme jako předkrm nebo k večeři.
Jak cvičit břicho a zhubnout + více než 12 cviků s video návody
Vajíčkový salát s podmáslím
Potřebujeme:
- 8 vajec
- 6 středních brambor uvařených ve slupce
- 0,5 l šlehaného podmáslí
- 2 střední jablka
- 1 cibuli
- 1 slaneček
- 1 lžíci kaparů
- podle chuti citronovou šťávu a hořčici
Postup:
- Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, vejce natvrdo na tenké plátky, oloupaná jablka, cibuli, slanečka a kapary co nejjemněji.
- Doplníme podmáslím rozšlehaným s ostatními přísadami.
- Necháme vychladit a podáváme s chlebem.
Lehký vajíčkový salát
Na 2 porce potřebujeme:
- 4 bio vejce vařená na tvrdo
- 1 menší pórek
- 250 g bílého jogurtu řeckého typu
- olivový olej
- 1 lžičku hořčice
- pár kapek citronové šťávy
- zelenou nebo bílou křenovou pastu Wasabi dle chuti
- petrželku
- mletou maďarskou červenou papriku
- zelný list nebo žitný chléb
Postup:
- Uvařte vejce na tvrdo.
- Pórek nakrájejte na drobnější kousky a krátce poduste na olivovém oleji.
- Vychladlá vejce nakrájejte na kostičky a smíchejte s pórkem.
- Spojte pomocí bílého jogurtu do vyhovující konzistence.
- Osolte a ochuťte křenovou pastou, hořčicí a pár kapkami citronové šťávy.
- Podávejte v listu hlávkového salátu nebo na žitném chlebu.
- Na závěr ještě dozdobte nasekanou petrželkou a poprašte červenou paprikou.
Počištěte své tělo od toxických látek s úspěšnou detoxikací organismu. Alespoň jednou ročně je důležité, projít detoxikací, kterou zvládne připravit i doma.
Zdravý vajíčkový salát
Potřebujeme:
- 3 ks vajec
- 1 ks řapíkatého celeru
- 2 ks jarní cibulky
- 1 svazek petrželky
- 6 ks ředkviček
- 250 ml bílého jogurtu Hollandia
- 1 lžičku hořčice
- sůl, pepř
Postup:
- Vejce nakrájejte na větší kousky, zeleninu na drobnější kostky.
- Vše zlehka promíchejte s jogurtem, hořčicí a dochuťte solí a pepřem.
- Nechte chvíli zaležet v lednici a podávejte se žitným chlebem.
Napsat komentář